Bądź różnicą dla zdrowia ludzi i planety

“1 na 3 konsumentów kupuje żywność roślinną co tydzień.” – Taste Tomorrow

To, co zaczęło się jako oddolny ruch przeciwko okrucieństwu wobec zwierząt, przekształciło się w rewolucję żywnościową. Ta zmiana nie polega tylko na unikaniu produktów pochodzenia zwierzęcego, ale na akceptowaniu różnorodnych wyborów żywieniowych i uznawaniu ich wpływu na środowisko. Konsumenci teraz szukają opcji, które są dobre zarówno dla nich, jak i dla planety, zmieniając swoje preferencje na alternatywy roślinne.

Badania wskazują, że żywność roślinna zawiera zazwyczaj mniej kalorii, mniej tłuszczów nasyconych i niższy poziom cholesterolu, a jednocześnie jest bogatsza w błonnik w porównaniu do produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego spożywanie alternatyw roślinnych jest zdrowym krokiem w kierunku zrównoważonej, różnorodnej diety.


 

Wzrost popularności żywności roślinnej

Według Innova Market Insights, segment żywności roślinnej jest jednym z najszybciej rozwijających się w branży spożywczej, co potwierdzają najnowsze statystyki:

  • Wprowadzenie na rynek wypieków i słodkich produktów wzrosło o 61% rok do roku.
  • Składniki do pieczenia i mieszanki wzrosły o 60%.
  • Ciasteczka i herbatniki wzrosły o 43%.

Puratos jest liderem w innowacjach roślinnych.

W Puratos jesteśmy zaangażowani w rozwój roślinnych alternatyw dla jaj, nabiału i masła, bez kompromisów w smaku, teksturze, funkcjonalności czy bezpieczeństwie.

Jesteśmy zobowiązani do:

  • 100% usunięcia składników pochodzenia zwierzęcego z naszej oferty roślinnej.
  • Tworzenia roślinnych rozwiązań, które są jak najbardziej odżywcze.
  • Zapewnienia, że nasze produkty są jak najczystsze.

Oferujemy również szeroką gamę naturalnych rozwiązań roślinnych, w tym mieszanki chlebowe, polepszacze, zakwasy, specjalne ziarna, specjalne tłuszcze, glazury, nadzienia owocowe i ciemną czekoladę.

Skupiamy się na poprawie wartości odżywczych naszych składników roślinnych, wprowadzając je do kreatywnych przepisów, które równoważą smak i zdrowie.

Przejdź na roślinną żywność z Puratos

Dzięki naszej ofercie produktów roślinnych chcemy dostarczyć Ci inspiracji, doskonałego smaku i tekstury oraz radości z robienia czegoś dobrego. Abyś mógł zadbać o siebie, swoich konsumentów i naszą planetę.

Nasze rozwiązania oparte na roślinach
Softgrain Golden 6 CL -Ziarna
Ziarna moczone i gotowane w zakwasie mix zawiera ziarna: owsa, słonecznika i prosa oraz nasiona siemienia lnianego i szałwii hiszpańskiej. Zakwas sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.
Softgrain 5 CL
Gotowe do użycia ziarna zbóż i nasion, moczone i gotowane w zakwasie.
Softgrain Spelt CL
Gotowe do użycia ziarna orkiszu, moczne i gotowane w naturalnym zakwasie. Zakwas sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.
Softgrain Golden 6 CL
Ziarna moczone i gotowane w zakwasie mix zawiera ziarna: owsa, słonecznika i prosa oraz nasiona siemienia lnianego i szałwii hiszpańskiej. Zakwas sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.
Sproutgrain Rye - kiełki żyta w zakwasie
Gotowe do użycia fermentowane kiełkujące ziarno żyta z czystą etykietą bez konserwantów.
Softgrain Kiełki Żyta - kiełki zbóż w zakwasie
Kiełkujące ziarno żyta w zakwasie, moczone i gotowane w zakwasie żytnim.
Sproutgrain Kiełki Żyta w Syropie
Wilgotne i miękkie fermentowane kiełkujące ziarno żyta w syropie używane jako składnik w gotowym produkcie.
Sapore Traviata
Suszony zakwas żytni. Posiada owocowy profil smakowy.
Sapore Oberto
Żytni zakwas w proszku przeznaczony do pieczywa pełnoziarnistego, graham i chlebów inspirowanych tradycją wypiekania chlebów litewskich.
Mieszanka piekarnicza do bajgla - Easy Bagel
Wysokiej jakości, zintegrowana mieszanka do produkcji bajgli. Daje dużą stabilność i elastyczność ciasta podczas procesu produkcji, co pozwala na uzyskanie charakterystycznego kształtu bajgla po wypieku.
Sapore Rigoletto
Pszenny zakwas w proszku przeznaczony do chlebów pszennych. Posiada prażony profil smakowy (świeżo wypieczonego chleba!).
Krapfenkonzentrat mit Ei
Mieszanka 50% do produkcji tradycyjnych pączków, babek wielkanocnych, drożdżówek oraz ciast drożdżowych z owocami. Pozwala na prowadzenie metodą jedno i dwufazową, która idealnie sprawdza się zarówno w produkcji bezpośredniej jak i zapieku oraz w technologii głębokiego mrożenia. Wyśmienita kompozycja smakowa z maślano-mleczną z nutą.
Olix
Środek do natłuszczania blach wyrobów piekarniczych
Cukier nietopliwy S40
Cukier nietopliwy doskonały do pączków oraz innych wypieków.
Sapore Carmen
Płynny nieaktywny zakwas przeznaczony do słodkich wyrobów półcukierniczych. Posiada owocowo-maślany profil smakowy.
Korngebäck dunkel
Do produkcji pieczywa wieloziarnistego. Powtarzalność przy obróbce ręcznej i maszynowej. Wyśmienity smak, długa świeżość, uniwersalne.
Roggenbrot ohne Hefe CL
Pieczywo żytnie bez dodatku drożdży z czystą etykietą. Do produkcji chleba żytniego bez drożdży. Łatwa w produkcji. Pieczywo zgodne z trendami, daje poczucie sytości.
Snowpak
Słodka śmietana roślinna, o charakterystycznym białym kolorze do dekoracji i nadziewania wyrobów cukierniczych.
Olix
Środek do natłuszczania blach wyrobów piekarniczych
Montamix
Wielofunkcyjny krem do ubijania z delikatnymi nutami wanilii o lekkim i świeżym smaku. Gotowy do użycia krem UHT na bazie tłuszczu roślinnego.
Mimetic 32
Mimetic - nowa generacja tłuszczu do laminacji, która pozwoli doświadczyć przyjemności francuskich ciastek w najlepszym wydaniu.
Whippak
Słodka śmietana roślinna do dekoracji i nadziewania wyrobów cukierniczych. Wyróżnia się apetycznym, naturalnym kolorem.
Ambiante
Roślinny krem do ubijania o wyjątkowej wydajności, doskonały do dekorowania i tynkowania ciast i tortów
Badania konsumenckie

Badania konsumenckie

Według Taste Tomorrow, motywacja do spożywania żywności roślinnej jest dwojaka. Uważa się, że jest zdrowa i dobra dla środowiska:

  • 70% konsumentów zgadza się, że dieta roślinna ma pozytywny wpływ na środowisko,
  • 58% zgadza się, że dieta roślinna jest zdrowsza niż dieta oparta na produktach pochodzenia zwierzęcego.

Czytaj więcej o plant-based

Clean Label

Clean Label

Discover our commitment to clean label solutions, offering natural, transparent, and additive-free ingredients for healthier choices.

Gut Health

Happy Gut

Explore Puratos' Gut Health range for healthier, gut-friendly baking solutions. Enhance taste and nutrition with our innovative products

Ukierunkowane odżywianie

Targeted Nutrition

Discover Puratos' targeted nutrition solutions for personalized dietary needs, promoting health and well-being.

Plant Forward - piekarstwo i cukiernictwo na bazie składników roślinnych

Plant Based

Discover Puratos' plant-based solutions for healthier, sustainable baking. Embrace taste, texture, and nutrition with our innovative products

Health & Well-Being

Oferujemy produkty o zbalansowanych wartościach odżywczych.

Gut Health

Explore Puratos' Gut Health range for healthier, gut-friendly baking solutions. Enhance taste and nutrition with our innovative products

REFERENCES:

  1. Clem, J. D., & Barthel, B. (2021, May 1). A look at plant-based diets. Journal of Nutritional Science, 118(3), 233-238.
  2. McClements, D J., & Großmann, L. (2021, June 3). A brief review of the science behind the design of healthy and sustainable plant-based foods. https://doi.org/10.1038/s41538-021-00099-y
  3. Manasa, R., Harshita, M., Prakruthi, M., Shekahara Naik, R., & Shivananjappa, M. (2020). Non-dairy plant based beverages: A comprehensive review. The Pharma Innovation Journal, 9(10), 258-271.
  4. Langyan, S., Yadava, P., Khan, F.N., Dar, Z.A., & Singh, R. (2022). Sustaining protein nutrition through plant-based foods. Frontiers in Nutrition, 8, 772573.
  5. McClements, I., & McClements, D. (2023, July 1). Designing healthier plant-based foods: Fortification, digestion, and bioavailability. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.112853
  6. McClements, D.J. (2023). Ultraprocessed plant‐based foods: Designing the next generation of healthy and sustainable alternatives to animal‐based food