Ukierunkowane odżywianie

Czym jest ukierunkowane odżywianie?

Potrzeby żywieniowe różnią się między grupami populacyjnymi

"70% konsumentów na całym świecie uważa, że jedzenie jest osobiste i powinno być dostosowane do ich indywidualnych potrzeb." – Taste Tomorrow

Odżywianie to żywa nauka, która musi dostosowywać się do unikalnych potrzeb i wyzwań jednostek. W dzisiejszym świecie mamy do czynienia z rosnącą liczbą przypadków otyłości, chorób niezakaźnych i niedożywienia, które mogą być związane z niezrównoważoną dietą. Ponadto, starzejąca się populacja i nowe badania dotyczące nietolerancji muszą być brane pod uwagę przy opracowywaniu ukierunkowanych rozwiązań dla tych grup konsumentów.

Jest wyraźna potrzeba rozwiązań, które wykraczają poza podejście 'jedno rozwiązanie dla wszystkich'. Rosnąca populacja starzejących się osób ma inne potrzeby żywieniowe niż dorośli w średnim wieku. 1 na 3 osoby na świecie zmaga się z umiarkowanym do ciężkiego brakiem bezpieczeństwa żywnościowego, co rodzi pytanie o dostępność przystępnych cenowo i bogatych w składniki odżywcze produktów spożywczych na całym świecie. Zrozumienie tych różniących się potrzeb żywieniowych i statystyk jest kluczowe dla opracowywania rozwiązań żywieniowych.

Trend na ukierunkowane odżywianie

W Puratos zobowiązujemy się do dostarczania ukierunkowanych rozwiązań dla wszystkich profili konsumentów. Obejmuje to włączanie lub eliminowanie określonych składników w zależności od wyzwań konsumentów, jednocześnie spełniając ich potrzeby. Oznacza to również bycie na bieżąco z najnowszymi osiągnięciami naukowymi i zmieniającymi się potrzebami konsumentów.

Wysoka zawartość białka: Wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia zalecają dzienne spożycie 0,75 g białka/kg masy ciała, pochodzącego z różnych źródeł zwierzęcych i roślinnych. Chociaż na świecie nie ma niedoboru białka, niektórym grupom zaleca się spożywanie większych ilości:

  • Osoby starsze: Zwiększone spożycie białka pomaga zmniejszyć związane z wiekiem pogorszenie mięśni i zapobiegać sarkopenii.
  • Osoby w trakcie rekonwalescencji: Białko wspomaga gojenie i naprawę tkanek.
  • Osoby niedożywione: Gdy brakuje żywności, odpowiednie spożycie białka jest zagrożone.
  • Osoby, które chcą schudnąć: Białko zmniejsza uczucie głodu i kontroluje apetyt. To pomoże jeść mniej tłuszczów lub węglowodanów.
  • Sportowcy: Białko wspomaga regenerację mięśni i siłę.

Opracowaliśmy mieszanki bogate w białko, które pomagają tworzyć pyszne i pożywne wypieki z dodatkiem wysokiej zawartości białka.

Nasze rozwiązania dla ukierunkowanego odżywiania
Softgrain Golden 6 CL -Ziarna
Ziarna moczone i gotowane w zakwasie mix zawiera ziarna: owsa, słonecznika i prosa oraz nasiona siemienia lnianego i szałwii hiszpańskiej. Zakwas sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.
Easy Brioche & Berliner
Easy Brioche & Berliner do wyrobu drożdżówek, pączków i ciasta drożdżowego.
Softgrain Golden 6 CL
Ziarna moczone i gotowane w zakwasie mix zawiera ziarna: owsa, słonecznika i prosa oraz nasiona siemienia lnianego i szałwii hiszpańskiej. Zakwas sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.
Purafil Pomarańczowy- Nadzienie
Purafil Pomarańczowy to stabilne zapiekowo, gładkie nadzienie owocowe bez konserwantów, idealne do aplikacji z krótkim i długim terminem przydatności.
Krapfenkonzentrat Premium - Mieszanka do drożdżówek i pączków
Mieszanka do produkcji pączków premium i ciast drożdżowych
Brandbrot
Pieczywo żytnio-pszenne. Pozwala na produkcję pieczywa bez konieczności wstępnego zaparzania. Delikatny miękisz o subtelnym aromacie słodowym, długą świeżością.
S500 Tolerance CL
Polepszacz do produkcji drobnego pieczywa pszennego metodą odroczonego rozrostu (cool rising) z czystą etykietą. Polepszacz cool rising.
Pronto
środek spulchniający do ciast biszkoptowych
Mieszanka piekarnicza do bajgla - Easy Bagel
Wysokiej jakości, zintegrowana mieszanka do produkcji bajgli. Daje dużą stabilność i elastyczność ciasta podczas procesu produkcji, co pozwala na uzyskanie charakterystycznego kształtu bajgla po wypieku.
Pizzakonzentrat palmfrei
Do produkcji pieczywa włoskiego. Przyprawy nadają pieczywu śródziemnomorskiego smaku i zapachu. Nadaje się do mrożenia i półzapieku.
Krapfenkonzentrat mit Ei
Mieszanka 50% do produkcji tradycyjnych pączków, babek wielkanocnych, drożdżówek oraz ciast drożdżowych z owocami. Pozwala na prowadzenie metodą jedno i dwufazową, która idealnie sprawdza się zarówno w produkcji bezpośredniej jak i zapieku oraz w technologii głębokiego mrożenia. Wyśmienita kompozycja smakowa z maślano-mleczną z nutą.
Olix
Środek do natłuszczania blach wyrobów piekarniczych
Cremfil Silk 2.0 Cocoa
Gotowe do użycia, odporne na zapiekanie i zamrażanie nadzienie kremowe. Charakteryzuje się apetycznym kolorem oraz delikatnym smakiem i konsystencją. Termin przydatności do spożycia w gotowym wyrobie: do jednego tygodnia.
Körndlmischung
Do produkcji pieczywa wieloziarnistego. Pieczywo o charakterystycznej barwie ciemnego kakao.
Puravita Owsiana CL
Mieszanka do produkcji pieczywa owsianego o bogatym składzie. Odpowiednio dobrane proporcje składników sprawiają, ze pieczywo posiada charakterystyczny smak i aromat.
Korngebäck dunkel
Do produkcji pieczywa wieloziarnistego. Powtarzalność przy obróbce ręcznej i maszynowej. Wyśmienity smak, długa świeżość, uniwersalne.
Krapfenkonzentrat Extra 25%
Koncentrat 25% do wyrobu drożdżówek, pączków i ciasta drożdżowego.
Softgrain Rye CL
Gotowe do użycia ziarna żyta, moczone i gotowane w zakwasie. Zakwas sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.
Softgrain Golden 6 CL -Ziarna
Ziarna moczone i gotowane w zakwasie mix zawiera ziarna: owsa, słonecznika i prosa oraz nasiona siemienia lnianego i szałwii hiszpańskiej. Zakwas sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.
Softgrain 5 CL
Gotowe do użycia ziarna zbóż i nasion, moczone i gotowane w zakwasie.
Softgrain Spelt CL
Gotowe do użycia ziarna orkiszu, moczne i gotowane w naturalnym zakwasie. Zakwas sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.
Softgrain Golden 6 CL
Ziarna moczone i gotowane w zakwasie mix zawiera ziarna: owsa, słonecznika i prosa oraz nasiona siemienia lnianego i szałwii hiszpańskiej. Zakwas sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.
Sproutgrain Rye - kiełki żyta w zakwasie
Gotowe do użycia fermentowane kiełkujące ziarno żyta z czystą etykietą bez konserwantów.
Softgrain Kiełki Żyta - kiełki zbóż w zakwasie
Kiełkujące ziarno żyta w zakwasie, moczone i gotowane w zakwasie żytnim.
Sproutgrain Kiełki Żyta w Syropie
Wilgotne i miękkie fermentowane kiełkujące ziarno żyta w syropie używane jako składnik w gotowym produkcie.

INSPIRACJE

receptury pełne wartości odżywczych

BADANIA KONSUMENCKIE

BADANIA KONSUMENCKIE

According to Taste Tomorrow, konsumenci są coraz bardziej świadomi swoich osobistych potrzeb żywieniowych i poszukują ich, nawet z wykorzystaniem urządzeń noszonych:

  • 65% konsumentów zgadza się, że jedzenie powinno być dostosowane do ich stylu życia,
  • 54% konsumentów wykazuje zainteresowanie technologią noszoną, która mierzy ich spożycie składników odżywczych i niedobory,
  • 49% uważa, że te urządzenia pomagają im podejmować lepsze decyzje żywieniowe.

Więcej artykułów o ukierunkowanym żywieniu

Clean Label

Clean Label

Discover our commitment to clean label solutions, offering natural, transparent, and additive-free ingredients for healthier choices.

Gut Health

Happy Gut

Explore Puratos' Gut Health range for healthier, gut-friendly baking solutions. Enhance taste and nutrition with our innovative products

Plant Forward - piekarstwo i cukiernictwo na bazie składników roślinnych

Plant Based

Discover Puratos' plant-based solutions for healthier, sustainable baking. Embrace taste, texture, and nutrition with our innovative products

Health & Well-Being

Health & Wellbeing

Oferujemy produkty o zbalansowanych wartościach odżywczych.

Health & Well-Being

Oferujemy produkty o zbalansowanych wartościach odżywczych.

Plant Based

Discover Puratos' plant-based solutions for healthier, sustainable baking. Embrace taste, texture, and nutrition with our innovative products