Podróż ku zdrowiu rozpoczyna się od jelit

"75% konsumentów na całym świecie jest zainteresowanych żywnością, która poprawia zdrowie ich jelit.” – Taste Tomorrow



Badania naukowe wykazały, że droga do dobrego samopoczucia zaczyna się w jelitach. Dlatego Puratos inwestuje w składniki i technologie, które wspierają zdrowy mikrobiom, zapewniając, że Twoje produkty są zarówno korzystne dla zdrowia, jak i smaczne.

Poprzez podstawowe produkty spożywcze, takie jak chleb, Puratos dąży do stopniowej poprawy mikrobiomu jelitowego. Ponadto nasze innowacyjne technologie mogą pomóc piekarzom i producentom maksymalizować korzyści płynące z naturalnych składników, zwłaszcza zbóż. Takie podejście pozwala tworzyć produkty, które nie tylko świetnie smakują, ale także przyczyniają się do lepszego zdrowia trawiennego konsumentów.

Czym jest zdrowie jelit?

Zdrowie jelit to skuteczne trawienie, wchłanianie składników odżywczych, silna odporność i brak problemów żołądkowo-jelitowych. Biliony mikroorganizmów obecnych w jelitach, znane jako mikrobiom, odgrywają kluczową rolę zarówno w zdrowiu fizycznym, jak i psychicznym.

Mikrobiom jelitowy wpływa na zdrowie psychiczne poprzez oś jelitowo-mózgową oraz na funkcjonowanie mięśni poprzez oś jelitowo-mięśniową. Szacuje się, że około 70% naszej odporności pochodzi z jelit.

Chociaż czynniki takie jak genetyka, stres, leki i zanieczyszczenia mogą wpływać na zdrowie jelit, mamy możliwość wpływania na nie poprzez świadome wybory żywieniowe. Diety sprzyjające zrównoważonemu i różnorodnemu mikrobiomowi jelitowemu zawierają: błonnik, fermentowaną żywność oraz naukowo udowodnione biotyki: prebiotyki, probiotyki, postbiotyki.

Podnieś jakość swoich produktów dzięki rozwiązaniom dla zdrowia jelit opartym na fermentacji

Zrównoważona dieta jest kluczowa dla zdrowia jelit. Jako podstawowe produkty spożywcze na całym świecie, chleb i wypieki oferują doskonałą okazję do dostarczania korzyści wspierających zdrowie jelit.

Dzięki naszym 100-letnim doświadczeniu w innowacjach piekarniczych, połączyliśmy sztukę pieczenia z nauką o zdrowiu jelit, tworząc linię Happy Gut.

Asortyment Puratos Happy Gut został specjalnie zaprojektowany, aby zwiększyć zawartość błonnika w wypiekach, pomóc konsumentom osiągnąć zalecane poziomy błonnika pokarmowego oraz zapewnić doskonały smak i teksturę.

Opanowując technologie fermentacji i kiełkowania, jesteśmy również w stanie uwolnić cenne składniki odżywcze ze zbóż, co skutkuje smacznymi, podstawowymi produktami spożywczymi o bogatych w składniki odżywcze składnikach.

Nasze rozwiązania wspierające jelita
O-Tentic Pinsa 10%
O-tentic Selezione Pinsa to kompletne i aktywne rozwiązanie, stworzone specjalnie do produkcji pinsy oraz podobnych produktów piekarniczych, takich jak pizza na blasze w stylu rzymskim, okrągła pizza na talerzu w stylu neapolitańskim, focaccia.
O-tentic Selezione Pinsa
O-tentic Selezione Pinsa to kompletne i aktywne rozwiązanie, stworzone specjalnie do produkcji pinsy oraz podobnych produktów piekarniczych, takich jak pizza na blasze w stylu rzymskim, okrągła pizza na talerzu w stylu neapolitańskim, focaccia.
Softgrain Burak CL
Unikalne połączenie buraka, pasteryzowanego zakwasu żytniego, ziaren owsa oraz papryki.
Sapore Carmen
Płynny nieaktywny zakwas przeznaczony do słodkich wyrobów półcukierniczych. Posiada owocowo-maślany profil smakowy.
Sapore Traviata
Suszony zakwas żytni. Posiada owocowy profil smakowy.
Sapore Oberto
Żytni zakwas w proszku przeznaczony do pieczywa pełnoziarnistego, graham i chlebów inspirowanych tradycją wypiekania chlebów litewskich.
Sapore Rigoletto
Pszenny zakwas w proszku przeznaczony do chlebów pszennych. Posiada prażony profil smakowy (świeżo wypieczonego chleba!).
O-Tentic Durum OOF
O-tentic Durum OOF jest aktywnym komponentem piekarniczym na bazie zakwasu piekarniczego.
Sapore Fidelio
Płynny nieaktywny zakwas pszenny. Posiada zbożowo-owocowy profil smakowy.
Softgrain Burak CL
Unikalne połączenie buraka, pasteryzowanego zakwasu żytniego, ziaren owsa oraz papryki.
Sproutgrain Rye - kiełki żyta
Gotowe do użycia fermentowane kiełkujące ziarno żyta z czystą etykietą bez konserwantów.
Softgrain Golden 6 CL
Ziarna moczone i gotowane w zakwasie mix zawiera ziarna: owsa, słonecznika i prosa oraz nasiona siemienia lnianego i szałwii hiszpańskiej. Zakwas sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.
Softgrain Spelt CL
Gotowe do użycia ziarna orkiszu, moczne i gotowane w naturalnym zakwasie. Zakwas sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.
Softgrain Kiełki Żyta - kiełki zbóż w zakwasie
Kiełkujące ziarno żyta w zakwasie, moczone i gotowane w zakwasie żytnim.
Softgrain Rye CL
Gotowe do użycia ziarna żyta, moczone i gotowane w zakwasie. Zakwas sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.
Sproutgrain Rye in Syrup CL - Kiełki Żyta w Syropie
Wilgotne i miękkie fermentowane kiełkujące ziarno żyta w syropie używane jako składnik w gotowym produkcie.
Softgrain Golden 6 CL -Ziarna
Ziarna moczone i gotowane w zakwasie mix zawiera ziarna: owsa, słonecznika i prosa oraz nasiona siemienia lnianego i szałwii hiszpańskiej. Zakwas sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.
Softgrain 5 - Ziarna w zakwasie
Gotowe do użycia ziarna zbóż i nasion, moczone i gotowane w zakwasie.
Puravita Mussli CL
Mieszanka piekarnicza do pieczywa pszenno-żytniego o aromacie naturalnego zakwasu żytniego i mąki słodowej. Zawiera ziarna słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, płatkki owsiane i pszenne.
Softgrain 5 - Ziarna w zakwasie
Gotowe do użycia ziarna zbóż i nasion, moczone i gotowane w zakwasie.
Puravita Owsiana CL
Mieszanka do produkcji pieczywa owsianego o bogatym składzie. Odpowiednio dobrane proporcje składników sprawiają, ze pieczywo posiada charakterystyczny smak i aromat.
Puravita Wieloziarnista CL
Mieszanka o bogatej zawartości ziaren słonecznika, ziemienia lnianego, sezamu, płatków owsianych i pszennych.
Receptury dla szczęśliwych jelit
Bagietka z kiełkami owsa
Bagietka z kiełkami owsa to prawdziwa uczta smakoszy oczekujących wysokiej jakości, przyjemności, delektowania się i smaku.
Chleb pszenny z kiełkami owsa
Chleb charakteryzuje się ciekawym kształtem, chrupiącą złocistą skórką i bogactwem kiełków owsa Softgrain, które wcześniej długo moczyliśmy w zakwasie. Dzięki Softgrain pieczywo posiada elastyczny miękisz, a pieczywo na długo pozostaje świeże.
Chleb żytni Farmera z kiełkami żyta CL
Chleb żytni Farmera zawierający kiełki żyta, które podnoszą wartości odżywcze produktu i nadają wyjątkowego smaku. Chleb z czystą etykietą.
BADANIA KONSUMENCKIE

BADANIA KONSUMENCKIE

Temat zdrowia jelit szybko zyskuje na popularności wśród konsumentów, a co za tym idzie, zyskuje na znaczeniu w przemyśle spożywczym. Związek między zdrowiem jelit a ogólnym zdrowiem jest dobrze ugruntowany w świadomości konsumentów. Według Taste Tomorrow, około 80% ludzi na całym świecie rozpoznaje związek między zdrowiem jelit a odpornością oraz dobrym samopoczuciem psychicznym.

POWIĄZANE ARTYKUŁY O ZDROWIU JELIT
Targeted Nutrition
Discover Puratos' targeted nutrition solutions for personalized dietary needs, promoting health and well-being.
Zrównoważone odżywianie
Odkryj nasze zrównoważone rozwiązania żywieniowe. Zmniejsz ilość cukru, tłuszczu i soli, jednocześnie poprawiając smak dzięki naszym innowacyjnym składnikom.
Plant Based
Discover Puratos' plant-based solutions for healthier, sustainable baking. Embrace taste, texture, and nutrition with our innovative products
Plant Based
Discover Puratos' plant-based solutions for healthier, sustainable baking. Embrace taste, texture, and nutrition with our innovative products

Health & Well-Being

Oferujemy produkty o zbalansowanych wartościach odżywczych.

Zrównoważone odżywianie

Odkryj nasze zrównoważone rozwiązania żywieniowe. Zmniejsz ilość cukru, tłuszczu i soli, jednocześnie poprawiając smak dzięki naszym innowacyjnym składnikom.