Plant Forward - piekarstwo i cukiernictwo na bazie składników roślinnych

Bądź różnicą dla zdrowia ludzi i planety

“1 na 3 konsumentów kupuje żywność roślinną co tydzień.” – Taste Tomorrow

To, co zaczęło się jako oddolny ruch przeciwko okrucieństwu wobec zwierząt, przekształciło się w rewolucję żywnościową. Ta zmiana nie polega tylko na unikaniu produktów pochodzenia zwierzęcego, ale na akceptowaniu różnorodnych wyborów żywieniowych i uznawaniu ich wpływu na środowisko. Konsumenci teraz szukają opcji, które są dobre zarówno dla nich, jak i dla planety, zmieniając swoje preferencje na alternatywy roślinne.

Badania wskazują, że żywność roślinna zawiera zazwyczaj mniej kalorii, mniej tłuszczów nasyconych i niższy poziom cholesterolu, a jednocześnie jest bogatsza w błonnik w porównaniu do produktów pochodzenia zwierzęcego. Dlatego spożywanie alternatyw roślinnych jest zdrowym krokiem w kierunku zrównoważonej, różnorodnej diety.


 

Wzrost popularności żywności roślinnej

Według Innova Market Insights, segment żywności roślinnej jest jednym z najszybciej rozwijających się w branży spożywczej, co potwierdzają najnowsze statystyki:

  • Wprowadzenie na rynek wypieków i słodkich produktów wzrosło o 61% rok do roku.
  • Składniki do pieczenia i mieszanki wzrosły o 60%.
  • Ciasteczka i herbatniki wzrosły o 43%.

Puratos jest liderem w innowacjach roślinnych.

W Puratos jesteśmy zaangażowani w rozwój roślinnych alternatyw dla jaj, nabiału i masła, bez kompromisów w smaku, teksturze, funkcjonalności czy bezpieczeństwie.

Jesteśmy zobowiązani do:

  • 100% usunięcia składników pochodzenia zwierzęcego z naszej oferty roślinnej.
  • Tworzenia roślinnych rozwiązań, które są jak najbardziej odżywcze.
  • Zapewnienia, że nasze produkty są jak najczystsze.

Oferujemy również szeroką gamę naturalnych rozwiązań roślinnych, w tym mieszanki chlebowe, polepszacze, zakwasy, specjalne ziarna, specjalne tłuszcze, glazury, nadzienia owocowe i ciemną czekoladę.

Skupiamy się na poprawie wartości odżywczych naszych składników roślinnych, wprowadzając je do kreatywnych przepisów, które równoważą smak i zdrowie.

Przejdź na roślinną żywność z Puratos

Dzięki naszej ofercie produktów roślinnych chcemy dostarczyć Ci inspiracji, doskonałego smaku i tekstury oraz radości z robienia czegoś dobrego. Abyś mógł zadbać o siebie, swoich konsumentów i naszą planetę.

Nasze rozwiązania oparte na roślinach
Körndlmischung
Do produkcji pieczywa wieloziarnistego. Pieczywo o charakterystycznej barwie ciemnego kakao.
Glazura - Sunset Glaze
Glazura do nanoszenia na wyroby piekarnicze i półcukiernicze.
Easy Żytni
Easy Żytni - mieszanka piekarnicza do wypieku chleba żytniego.
S500 Kimo Long
Polepszacz gwarantujący zachowanie wszelkich właściwości ciastaw trakcie mrożenia, nawet jeśli czas mrożenia jest długi. Po rozmrożeniuciasto zachowuje właściwą objętość i miękisz. Pozostaje świeże przez długiczas.
Puravita Mussli CL
Mieszanka piekarnicza do pieczywa pszenno-żytniego o aromacie naturalnego zakwasu żytniego i mąki słodowej. Zawiera ziarna słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, płatkki owsiane i pszenne.
Pizza Sauce Instant
Sos do pizzy w proszku. Termostabilny.
Brillo Briant
Skoncentrowany żel do rozcieńczania z wodą. Aromatyzowany, o przezroczystej barwie.
Cremfil Classic 2.0. Kokos
Nadzienie kremowe o wielu zastosowaniach. Jest gotowe do użycia od razu po otwarciu opakowania. Odporne na zapiekanie i zamrażanie.
Purapan
Polepszacz do chleba mieszanego.
Softgrain 5 - Ziarna w zakwasie
Gotowe do użycia ziarna zbóż i nasion, moczone i gotowane w zakwasie.
Topfil Borówka 20%
Gotowe do użycia nadzienie borówkowe do aplikacji cukierniczych półotwartych z kawałkami owoców. Nadaje się również do stosowania w aplikacjach deserowych i do dekoracji gotowych wypieków.
Easy Multiziarno
Mieszanka piekarnicza do produkcji pieczywa pszennego i mieszanego o doskonałej kompozycji ziaren.
Olix
Środek do natłuszczania blach wyrobów piekarniczych
Easy Sojowo-Słonecznikowy
Mieszanka piekarnicza do produkcji pieczywa pszennego i mieszanego. Zawiera nasiona soi i słonecznika. Doskonale nadaje się do wyrobu bułek ziarnistych.
Tigris Blue
Polepszacz w proszku do pieczywa pszennego.
S500 Acti Plus
Najbardziej zaawansowany polepszacz, stworzony w oparciu o nowetechnologie Acti Plus. Sprawdza się w każdym piecu i w dowolnej technologii, nawet przy wahaniu parametrów jakościowych mąki. Bardzo dobre efektyuzyskuje się również na liniach technologicznych.
Vivafil X-tend Strawb. Smooth 24%
Vivafil to nadzienie wiśniowe które spełniają oczekiwania w najbardziej wymagająycych aplikacjach. Vivafil zachowują się niezwykle stabilnie i precyzyjnie wypełniają lukę w produkcie. Linia X- tend dedykowana jest do aplikacji po wypieku.
Krapfenkonzentrat mit Ei - Mieszanka do drożdżówek i pączków
Mieszanka 50% do produkcji tradycyjnych pączków, babek wielkanocnych, drożdżówek oraz ciast drożdżowych z owocami. Pozwala na prowadzenie metodą jedno i dwufazową, która idealnie sprawdza się zarówno w produkcji bezpośredniej jak i zapieku oraz w technologii głębokiego mrożenia. Wyśmienita kompozycja smakowa z maślano-mleczną z nutą.
Goal Plus CL
Polepszacz do pieczywa w proszku.
Brillo Neutra
Skoncentrowany żel do rozcieńczania z wodą. Aromatyzowany, o przezroczystej barwie.
Sapore Fidelio
Płynny nieaktywny zakwas pszenny. Posiada zbożowo-owocowy profil smakowy.
Sapore Carmen
Płynny nieaktywny zakwas przeznaczony do słodkich wyrobów półcukierniczych. Posiada owocowo-maślany profil smakowy.
Topfil Mango 50%
Gotowe do użycia nadzienie do aplikacji półotwartych z kawałkami owoców. Nadaje się również do stosowania w aplikacjach deserowych i do dekoracji gotowych wypieków.
Joker Acti Plus
Polepszacz w proszku gwarantujący wypiek wysokiej jakości pieczywa mieszanego. Wpływa pozytywnie na objętość, wodochłonność i stabilizację ciasta oraz świeżość produktu.
Topfil Truskawka 60%
Gotowe do użycia nadzienie truskawkowe do aplikacji cukierniczych, półotwartych z kawałkami owoców. Nadaje się również do stosowania w aplikacjach deserowych i do dekoracji gotowych wypieków.
Korngebäck Dunkel – Koncentrat wieloziarnisty ciemny
Do produkcji pieczywa wieloziarnistego. Powtarzalność przy obróbce ręcznej i maszynowej. Wyśmienity smak, długa świeżość, uniwersalne.
S500 Fresh - Polepszacz
Polepszacz do produkcji pakowanego pieczywa mieszanego z długim terminem przydatności do spożycia.
Softgrain Golden 6 CL
Ziarna moczone i gotowane w zakwasie mix zawiera ziarna: owsa, słonecznika i prosa oraz nasiona siemienia lnianego i szałwii hiszpańskiej. Zakwas sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.
Bella Toma
Sos pomidorowy z warzywami
Softgrain Rye CL
Gotowe do użycia ziarna żyta, moczone i gotowane w zakwasie. Zakwas sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.
Soft'r Baguette CL
Sprawdź innowacyjną mieszankę do wypieku miękkiej, długotrwałej bagietki o delikatnej skórce i subtelnym aromacie. Idealna do nowoczesnych zastosowań piekarskich, zapewnia świeżość i wygodę w produkcji.
Sapore Traviata
Suszony zakwas żytni. Posiada owocowy profil smakowy.
Grahamkonzentrat palmfrei
Do produkcji pieczywa graham. Produkt łatwy w obróbce ręcznej i maszynowej, przyspiesza cykl technologiczny (nie wymaga namaczania). Powtarzalność produkcji. Zawartość maślanki wpływa na świeżość i smak.
Sproutgrain Rye in Syrup CL - Kiełki Żyta w Syropie
Wilgotne i miękkie fermentowane kiełkujące ziarno żyta w syropie używane jako składnik w gotowym produkcie.
Intens Freshness 3- komponent w proszku
Zaawansowany komponent w proszku do drobnego pieczywa pszennego z czystą etykietą przedłużający świeżość.
Softgrain Spelt CL
Gotowe do użycia ziarna orkiszu, moczne i gotowane w naturalnym zakwasie. Zakwas sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.
Sapore Oberto
Żytni zakwas w proszku przeznaczony do pieczywa pełnoziarnistego, graham i chlebów inspirowanych tradycją wypiekania chlebów litewskich.
Sos beszamelowo-warzywny Gemüse Gratin
Sos beszamelowo-warzywny w proszku do zapiekania. Wystarczy wymieszać z wodą.
Hydra Mix
Polepszacz do pieczywa mieszanego w płynie
Vulkan CL
Polepszacz do produkcji pieczywa mieszanego
Hotfil Raspeberry
Nadzienia cukiernicze na bazie aromatów owocowych o smaku maliny
Krapfenkonzentrat Premium - Mieszanka do drożdżówek i pączków
Mieszanka do produkcji pączków premium i ciast drożdżowych
Topfil Raspberry 20%
Gotowe do użycia nadzienie do aplikacji półotwartych z kawałkami owoców. Nadaje się również do stosowania w aplikacjach deserowych i do dekoracji gotowych wypieków.
Glazura - Sunset Glaze
Glazura do nanoszenia na wyroby piekarnicze i półcukiernicze.
Cukier nietopliwy S40
Cukier nietopliwy doskonały do pączków oraz innych wypieków.
Sapore Rigoletto
Pszenny zakwas w proszku przeznaczony do chlebów pszennych. Posiada prażony profil smakowy (świeżo wypieczonego chleba!).
Hotfil Kiwi
Nadzienia cukiernicze na bazie aromatów owocowych o smaku kiwi
O-Tentic Pinsa 10%
O-tentic Selezione Pinsa to kompletne i aktywne rozwiązanie, stworzone specjalnie do produkcji pinsy oraz podobnych produktów piekarniczych, takich jak pizza na blasze w stylu rzymskim, okrągła pizza na talerzu w stylu neapolitańskim, focaccia.
Pizzakonzentrat palmfrei
Do produkcji pieczywa włoskiego. Przyprawy nadają pieczywu śródziemnomorskiego smaku i zapachu. Nadaje się do mrożenia i półzapieku.
Pizza Sauce Instant Premium RSPO SG
Profesjonalny sos pomidorowy Pizza Sauce Instant Premium RSPO SG od Puratos – idealny do zastosowań w piekarniach i punktach gastronomicznych. Intensywny smak, wygoda użycia, certyfikat RSPO SG – wybierz jakość dla swojej pizzy, pizzerinki czy pinsy.
Topfil Peach
Gotowe do użycia nadzienie brzozkwiniowe do aplikacji półotwartych z kawałkami owoców. Nadaje się również do stosowania w aplikacjach deserowych i do dekoracji gotowych wypieków.
Cremfil Classic 2.0 Advocat
Nadzienie kremowe o wielu zastosowaniach, jest gotowe do użycia od razu po otwarciu opakowania. Odporne na zapiekanie i zamrażanie
S500 Tolerance CL
Polepszacz do produkcji drobnego pieczywa pszennego metodą odroczonego rozrostu (cool rising) z czystą etykietą. Polepszacz cool rising.
O-tentic Selezione Pinsa
O-tentic Selezione Pinsa to kompletne i aktywne rozwiązanie, stworzone specjalnie do produkcji pinsy oraz podobnych produktów piekarniczych, takich jak pizza na blasze w stylu rzymskim, okrągła pizza na talerzu w stylu neapolitańskim, focaccia.
Intens Gluten Replacement CL - Polepszacz modułowy
Polepszacz modułowy zastępujący gluten. Dzięki niemu obniżysz koszt receptury zachowując doskonałą jakość Twoich wypieków.
Mimetic 32 - Tłuszcz do laminacji ciast francuskich
Mimetic - nowa generacja tłuszczu do laminacji, która pozwoli doświadczyć przyjemności francuskich ciastek w najlepszym wydaniu.
Easy Brioche & Berliner Mieszanka do drożdżówek i pączków
Easy Brioche & Berliner do wyrobu drożdżówek, pączków i ciasta drożdżowego.
Hydra Acti Plus
Polepszacz do pieczywa pszennego w płynie
Alpaga
Specjalistyczny polepszacz do wszelkiego rodzaju pieczywa miękkiego (soft). Zapewnia bardzo delikatny miękisz o równomiernej strukturze. Nadaje pieczywu charakterystyczną, miękką skórkę. Sprawdza się w pieczywie półcukierniczym.
Hydra Acti Plus Jerrycan
Polepszacz do pieczywa pszennego w płynie
Topfil Cherry 65%
Gotowe do użycia nadzienie do aplikacji półotwartych z kawałkami owoców. Nadaje się również do stosowania w aplikacjach deserowych i do dekoracji gotowych wypieków.
Harmony Ready Neutra
Glazura do żelownic. Gotowa do użycia zaraz po otwarciu opakowania. Na wypieczone produkty można ją nanosić również za pomocą pędzla.
S500 Kimo Long
Polepszacz gwarantujący zachowanie wszelkich właściwości ciastaw trakcie mrożenia, nawet jeśli czas mrożenia jest długi. Po rozmrożeniuciasto zachowuje właściwą objętość i miękisz. Pozostaje świeże przez długiczas.
Puravita Owsiana CL
Mieszanka do produkcji pieczywa owsianego o bogatym składzie. Odpowiednio dobrane proporcje składników sprawiają, ze pieczywo posiada charakterystyczny smak i aromat.
Puraser 2.0 - Nadzienie serowe
Nadzienie serowe gotowe do użycia. Zawiera 40% sera twarogowego.
Hazelnut Filling- Nadzienie kakaowo- orzechowe
Wyjhątkowe nadzienie kakaowe z orzechami laskowymi ( 4%)
Softgrain Kiełki Żyta - kiełki zbóż w zakwasie
Kiełkujące ziarno żyta w zakwasie, moczone i gotowane w zakwasie żytnim.
Harmony Ready Briant
Glazura do żelownic. Gotowa do użycia zaraz po otwarciu opakowania. Na wypieczone produkty można ją nanosić również za pomocą pędzla.
Vulkan Extra
Polepszacz w proszku do pieczywa mieszanego
Krapfenkonzentrat Extra 25% Mieszanka do drożdżówek i pączków
Koncentrat 25% do wyrobu drożdżówek, pączków i ciasta drożdżowego.
Cremfil Classic 2.0 Toffee
Nadzienie kremowe o wielu zastosowaniach. Jest gotowe do użycia od razu po otwarciu opakowania. Odporne na zapiekanie i zamrażanie.
Intens Egg Replacement CL
Mieszanka obniżająca zawartości jaj w produktach piekarniczych
Topfil Morela 60%
Gotowe do użycia nadzienie morelowe do aplikacji półotwartych z kawałkami owoców. Nadaje się również do stosowania w aplikacjach deserowych i do dekoracji gotowych wypieków.
Vulkan Extra
Polepszacz w proszku do pieczywa mieszanego
Cremfil Classic 2.0 Vanilla
Nadzienie kremowe o wielu zastosowaniach. Jest gotowe do użycia od razu po otwarciu opakowania. Odporne na zapiekanie i zamrażanie.
Topfil Czarna porzeczka 60%
Gotowe do użycia nadzienie do aplikacji półotwartych z kawałkami owoców. Nadaje się również do stosowania w aplikacjach deserowych i do dekoracji gotowych wypieków.
Topfil Cherry 80%
Gotowe do użycia nadzienie do aplikacji półotwartych z kawałkami owoców. Nadaje się również do stosowania w aplikacjach deserowych i do dekoracji gotowych wypieków.
Deli Toffee
Gotowe do użycia nadzienia kremowe na bazie mleka do ciast deserowych. Do stosowania zarówno w aplikacjach zamkniętych, jak i otwartych.
Hydra Mix Plus
Polepszacz do pieczywa mieszanego w płynie
S500 CL - Polepszacz piekarniczy
Polepszacz nadaje się do użycia w piekarniach rzemieślniczych oraz przemysłowych. Użycie tego produktu zapewnia "czystą etykietę" gotowego wyrobu.
Softgrain Golden 6 CL -Ziarna
Ziarna moczone i gotowane w zakwasie mix zawiera ziarna: owsa, słonecznika i prosa oraz nasiona siemienia lnianego i szałwii hiszpańskiej. Zakwas sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.
Easy Bagel -Mieszanka piekarnicza do bajgla
Wysokiej jakości, zintegrowana mieszanka do produkcji bajgli. Daje dużą stabilność i elastyczność ciasta podczas procesu produkcji, co pozwala na uzyskanie charakterystycznego kształtu bajgla po wypieku.
Puracrem 2.0 Vanilla
Gotowe do użycia nadzienie kremowe o smaku waniliowym.
Lithuanian Bread CL
Do produkcji oryginalnych chlebów kresowych. Łatwość przygotowania i długotrwała świeżość.
Cremfil Słony Karmel
Nadzienie kremowe o wielu zastosowaniach. Jest gotowe do użyciaod razu po otwarciu opakowania. Odporne na zapiekanie i zamrażanie.
O-Tentic Durum OOF
O-tentic Durum OOF jest aktywnym komponentem piekarniczym na bazie zakwasu piekarniczego.
Easy Brioche 10%
Poznaj gotową mieszankę do wypieku puszystej, maślanej brioszki o wyjątkowym aromacie i delikatnej strukturze. Idealna do zastosowań cukierniczych i piekarskich. Gwarancja powtarzalności i wygody w produkcji
Hellas Lazarus CL
Wykwintna mieszanka 30-50% przeznaczona do produkcji pieczywa pszennego.
Hotfil Orange
Nadzienia cukiernicze na bazie aromatów owocowych o smaku pomarańczy
Puravita Wieloziarnista CL
Mieszanka o bogatej zawartości ziaren słonecznika, ziemienia lnianego, sezamu, płatków owsianych i pszennych.
Rogamalt
Zaciemniacz do pieczywa pszennego, żytniego oraz mieszanego. Zawiera naturalny słód żytni, którego cechuje naturalna barwa oraz intensywny aromat.
Harmony Classic Neutra
Skoncentrowany żel do rozcieńczania na bazie pulpy owocowej.
Deluxe Berlina
Pasta do produkcji pączków
Softgrain Kiełki Owsa CL - kiełki zbóż w zakwasie
Softgrain Kiełki Owsa to fermentowane skiełkowane ziarna owsa gotowane w zakwasie dają możliwość stworzenia różnego rodzaju pieczywa przy użyciu standardowego ciasta.
Cereal Top
Mieszanka piekarnicza do wyrobu drobnego pieczywa oraz chlebów gatunkowych o charakterze ziarnistym.
Tiger Paste
Uniwersalna dekoracja piekarnicza
Softgrain Burak CL
Unikalne połączenie buraka, pasteryzowanego zakwasu żytniego, ziaren owsa oraz papryki.
Brandbrot
Pieczywo żytnio-pszenne. Pozwala na produkcję pieczywa bez konieczności wstępnego zaparzania. Delikatny miękisz o subtelnym aromacie słodowym, długą świeżością.
Roggenbrot ohne Hefe CL - Żytni bez dodatku drożdży
Pieczywo żytnie bez dodatku drożdży z czystą etykietą. Do produkcji chleba żytniego bez drożdży. Łatwa w produkcji. Pieczywo zgodne z trendami, daje poczucie sytości.
Soft'r Melting CL
Polepszacz do produktów piekarniczych półsłodkich.
Sproutgrain Rye Ambient
Gotowe do użycia fermentowane kiełkujące ziarno żyta z czystą etykietą bez konserwantów.
Mimetic 32- Tłuszcz do laminacji ciast francuskich
Mimetic - nowa generacja tłuszczu do laminacji, która pozwoli doświadczyć przyjemności francuskich ciastek w najlepszym wydaniu.
Montamix- Krem roślinny
Wielofunkcyjny krem do ubijania z delikatnymi nutami wanilii o lekkim i świeżym smaku. Gotowy do użycia krem UHT na bazie tłuszczu roślinnego.
Olix
Środek do natłuszczania blach wyrobów piekarniczych
Snowpak
Słodka śmietana roślinna, o charakterystycznym białym kolorze do dekoracji i nadziewania wyrobów cukierniczych.
Whippak
Słodka śmietana roślinna do dekoracji i nadziewania wyrobów cukierniczych. Wyróżnia się apetycznym, naturalnym kolorem.
Stabilizator MMB neutralny
Stabilizator do śmietany neutralny.
Mimetic 32 - Tłuszcz do laminacji ciast francuskich
Mimetic - nowa generacja tłuszczu do laminacji, która pozwoli doświadczyć przyjemności francuskich ciastek w najlepszym wydaniu.
Ambiante
Roślinny krem do ubijania o wyjątkowej wydajności, doskonały do dekorowania i tynkowania ciast i tortów
Mimetic 32- Tłuszcz do laminacji ciast francuskich
Mimetic - nowa generacja tłuszczu do laminacji, która pozwoli doświadczyć przyjemności francuskich ciastek w najlepszym wydaniu.
Carat Coverflex Magenta
Elastyczna tłuszczowa polewa cukiernicza o malinowym smaku, z delikatną  nutą słodyczy  i o wyjątkowym kolorze magenta, idealne do stosowania jako dekoracja cukiernicza.
Carat Decorcrem White - Polewa biała
Biała polewa - miękka Idealnie nadaje się do dekorowania ciast, babek i tortów.
Carat Coverflex o smaku karmelowym
Elastyczna polewa cukiernicza na bazie tłuszczu o karmelowym smaku i o ciepłym bursztynowym kolorze, idealne do stosowania jako dekoracja cukiernicza.
Carat Coverflex Green
Elastyczna tłuszczowa polewa cukiernicza o pistacjowym smaku, z delikatną  nutą migdału  i o wyjątkowym ciepłym zielonym kolorze, idealne do stosowania jako dekoracja cukiernicza.
Carat Decorcrem Dark- Polewa Ciemna
Miękka polewa - ciemna. Idealnie nadaje się do dekorowania ciast, babek i tortów.
Carat Coverlux Dark- Polewa Ciemna
Wysokiej jakości ciemna twarda polewa o wszechstronnym zastosowaniu.
Carat Cover Classic Dark NH -Polewa ciemna
Wszechstronna polewa ciemna kakaowa non hydro do oblewania i dekorowania może być stosowana jak prawdziwa czekolada
White Coating - Polewa biała
Polewa twarda biała może być stosowany do podobnych aplikacji jak prawdziwa czekolada, wszechstronne zastosowanie.
Hazelnut Filling- Nadzienie kakaowo- orzechowe
Wyjhątkowe nadzienie kakaowe z orzechami laskowymi ( 4%)
Carat Filocrem Choco
Kremowe nadzienie o smaku czekoladowym
Carat Coverlux White - Polewa biała
Uniwersalna twarda biała polewa może być stosowany do podobnych aplikacji jak prawdziwa czekolada
Carat Coverflex Yellow
Elastyczna tłuszczowa polewa cukiernicza o smaku soczystej cytryny oraz wyjątkowym ciepłym żółtym kolorze, idealne do stosowania jako dekoracja cukiernicza.!
Belcolade Blanc Selection -Belgijska Czekolada Biała
Biała belgijska czekolada, wyróżniająca się delikatnym, naturalnym smakiem.
Roślinne receptury
Chleb żytni Farmera z kiełkami żyta CL
Chleb żytni Farmera zawierający kiełki żyta, które podnoszą wartości odżywcze produktu i nadają wyjątkowego smaku. Chleb z czystą etykietą.
Wegański pączek z nadzieniem o smaku advocat
Wegański pączek może być zdrowszy. 100% roślinnych składników.
Batonik drożdżowy z ziarnami i żurawiną
Receptura na bazie mieszanki Sofgrain Golden 6 CL
Badania konsumenckie

Badania konsumenckie

Według Taste Tomorrow, motywacja do spożywania żywności roślinnej jest dwojaka. Uważa się, że jest zdrowa i dobra dla środowiska:

  • 70% konsumentów zgadza się, że dieta roślinna ma pozytywny wpływ na środowisko,
  • 58% zgadza się, że dieta roślinna jest zdrowsza niż dieta oparta na produktach pochodzenia zwierzęcego.
Czytaj więcej o plant-based
Clean Label
Discover our commitment to clean label solutions, offering natural, transparent, and additive-free ingredients for healthier choices.
Happy Gut
Explore Puratos' Gut Health range for healthier, gut-friendly baking solutions. Enhance taste and nutrition with our innovative products
Targeted Nutrition
Discover Puratos' targeted nutrition solutions for personalized dietary needs, promoting health and well-being.
Plant Based
Discover Puratos' plant-based solutions for healthier, sustainable baking. Embrace taste, texture, and nutrition with our innovative products

Health & Well-Being

Oferujemy produkty o zbalansowanych wartościach odżywczych.

Zrównoważone odżywianie

Odkryj nasze zrównoważone rozwiązania żywieniowe. Zmniejsz ilość cukru, tłuszczu i soli, jednocześnie poprawiając smak dzięki naszym innowacyjnym składnikom.

REFERENCES:

  1. Clem, J. D., & Barthel, B. (2021, May 1). A look at plant-based diets. Journal of Nutritional Science, 118(3), 233-238.
  2. McClements, D J., & Großmann, L. (2021, June 3). A brief review of the science behind the design of healthy and sustainable plant-based foods. https://doi.org/10.1038/s41538-021-00099-y
  3. Manasa, R., Harshita, M., Prakruthi, M., Shekahara Naik, R., & Shivananjappa, M. (2020). Non-dairy plant based beverages: A comprehensive review. The Pharma Innovation Journal, 9(10), 258-271.
  4. Langyan, S., Yadava, P., Khan, F.N., Dar, Z.A., & Singh, R. (2022). Sustaining protein nutrition through plant-based foods. Frontiers in Nutrition, 8, 772573.
  5. McClements, I., & McClements, D. (2023, July 1). Designing healthier plant-based foods: Fortification, digestion, and bioavailability. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2023.112853
  6. McClements, D.J. (2023). Ultraprocessed plant‐based foods: Designing the next generation of healthy and sustainable alternatives to animal‐based food