g | ||
---|---|---|
Ciasto | ||
Tegral Blondie | 1000 | |
Jaja | 200 | |
Olej | 185 | |
Woda | 50 | |
Mak niebieski | 100 | |
Aromat migdałowy | 4 | |
Ciasto total | 1539 | |
Glazura - syrop | ||
Cukier | 430 | |
Woda | 120 | |
Esencja waniliowa | 5 | |
Glazura - syrop total | 555 | |
* Receptura (blacha 60x40) |
Tradycyjna krajanka na cieście blondie z nutą maku zachwyci nie tylko na Święta.
CIASTO: Połączyć wszystkie składniki w maszynie, płaskim mieszadłem, na wolnych obrotach przez 2 minuty. Wyłożyć do blachy ramki 60/40 i piec w temperaturze 170°C przez 35 minut.
Po ostudzeniu pokroić na małe kawałki. Rozłożyć na blachę i odstawić do wyschnięcia.
GLAZURA-SYROP: Wszystkie składniki zagotować do temperatury 120°C, a następnie kawałki ciasta obtaczać w przygotowanym syropie. Po wyschnięciu pakować w woreczki.