Jabłko pod pierzynką

Składniki

forma 60 x 40 cm

g
Ciasto
Tegral Kruche 1000
Margaryna 450
Jaja 50
Proszek do pieczenia 30
Ciasto total 1530
Warstwa jabłkowa
Jabłko szarlotkowe 90% 6000
Mąka ziemniaczana 300
Kwasek cytrynowy lub sok z cytryny do smaku
Cynamon 10-15
Warstwa jabłkowa total 6300
Biszkopt
Tegral Biscuit 300
Jaja 300
Biszkopt total 600
Warstwa białkowa
Białko 600
Cukier 600
Warstwa białkowa total 1200
Kruszonka
Cukier 150
Margaryna/masło 150
Mąka pszenna 250
Cukier waniliowy 10
Kruszonka total 560

Metoda

CIASTO: połączyć wszystkie składniki płaskim mieszadłem do uzyskania konsystencji ciasta kruchego. Wałkować spód do zamkniętej blachy 60 x 40 cm i podpiec go do uzyskania słomkowego koloru około 12 minut w temperaturze 200°C.

WARSTWA JABŁKOWA: połączyć wszystkie składniki i wyłożyć na podpieczony spód kruchy.

BISZKOPT: jaja i Tegral Biscuit ubić rózgą przez 5 minut na szybkich obrotach. Masę nakładać do blachy z pergaminem 60 x 40 cm. Piec w temperaturze 230°C przez około 5 minut. Po przestudzeniu odrywamy papier i przykrywamy warstwę jabłek.

WARSTWA BIAŁKOWA: ubijać białko stopniowo dodając cukier. Po ubiciu sztywnej masy wykładać nierówną warstwę na blat biszkoptowy.

KRUSZONKA: zmieszać cukier z tłuszczem i cukrem waniliowym do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę i mieszać do uzyskania konsystencji kruszonki. Posypać warstwę białkową i piec w temperaturze 180°C z otwartym luftem przez około 40 - 50 minut.