Kostka po irlandzku

Składniki (receptura na 1 blachę o wymiarach 60 x 40 cm)

g
Ciasto
Tegral Satin Cream Cake z Belgijską Czekoladą 1000
Olej 600
Jaja 500
Woda 100
Ciasto total 2200
Mus kawowy
Kremówka 750
Montamix 750
Stabilizator neutralny 300
Woda 300
Kawa rozpuszczalna 30
Mus kawowy total 2130
Syrop kawowy
Woda 200
Cukier kryształ 200
Kawa rozpuszczalna 20
Whiskey 30
Syrop kawowy total 450
Mus karmelowy
Deli Dulce de Leche 500
Woda 200
Stabilizator neutralny 200
Kremówka 250
Montamix 250
Mus karmelowy total 1400

Metoda

Ciasto:

Połączyć wszystkie składniki w maszynie płaskim mieszadłem, na średnich obrotach, przez 4 minuty. Masę włożyć w rant 60/40 cm. Piec w temperaturze 180°C przez około 30 - 35 minut.

Mus kawowy:

Połączyć wodę z kawą rozpuszczalną i Stabilizatorem neutralnym. Dodać ubite śmietany i mus rozsmarować na spodzie czekoladowym nakropionym syropem z kawą.

Syrop kawowy:

Zagotować wodę z cukrem i dodać kawę rozpuszczalną. Wystudzić i dodać Whiskey. Nakropić ciasto czekoladowe.

Mus karmelowy:

Połączyć wodę ze Stabilizatorem neutralnym i nadzieniem Deli Dulce de Leche. Na końcu dodać ubite śmietany. Mus szprycować fantazyjnie gładką tutką na mus kawowy.