Rolada czekoladowo-chałwowa

Składniki

g
Ciasto
Tegral Satin Cream Cake z Belgijską Czekoladą 500
Jaja 250
Olej 300
Woda 50
Ciasto total 1100
Krem Russel baza
Jaja 360
Cukier 420
Masło/margaryna 1000
Krem Russel baza total 1780
Rolada czekoladowo-chałwowa
Baza kremu Russel 1000
Chałwa 400
Rodzynki namoczone w rumie 140
Belcolade Noir Selection 200
Rolada czekoladowo-chałwowa total 1740
Wykończenie
Carat Coverlux Dark 100
Masło kakaowe (olej) 40
Wykończenie total 140

Metoda

CIASTO: połączyć wszystkie składniki w maszynie, na średnich obrotach, płaskim mieszadłem przez 4 minuty. Masę równo rozsmarować na blachę 60 x 40 cm. Piec w temperaturze 180°C przez 14 minut. Wystudzić.

KREM RUSSEL BAZA: jaja zagrzać z cukrem do temperatury 85°C i ubić. Dodać stopniowo miękki tłuszcz i ubić krem.

ROLADA CZEKOLADOWO-CHAŁWOWA: do kociołka wkładamy krem baza i dodajemy pokruszoną chałwę. Na końcu dodajemy rodzynki namoczone w Rumie i rozpuszczoną czekoladę. 700 g kremu rozsmarować na upieczonym cieście. Zwinąć w roladę.

WYKOŃCZENIE: rozpuść polewę Carat Coverlux Dark z tłuszczem. Rozpylać za pomocą pistoletu mocno schłodzoną roladę.