Sernik: historia klasycznego deseru

Sernik

Sernik jest popularnym przysmakiem na całym świecie. Istnieje kilka wariantów, takich jak New York Cheesecake, sernik bez pieczenia i klasyczny sernik. Bogaty i kremowy smak z lekko cierpkim i słodkim posmakiem. Tekstura gładka i gęsta. Ale dlaczego na tym poprzestać?

W Puratos jesteśmy niezłomni w naszym zaangażowaniu w doskonałość jako wiodący dostawca składników i rozwiązań dla cukiernictwa. Dzięki niezachwianemu skupieniu na jakości i innowacjach jesteśmy zaufanymi partnerami z wyboru dla firm, które chcą podnieść poziom swojej oferty serników.

Dołącz do nas, a poznasz różne warianty sernika, które inspirują – od klasycznego przepisu, który podbił świat, po kreatywne, zdrowsze i bardziej zrównoważone wersje, które odpowiadają najnowszym trendom konsumenckim.

Krótka historia sernika

Czy wiesz, że sernik jest najstarszym ciastem na świecie, które nadal jemy? Według tradycji, biały sernik z miodem był już podawany sportowcom podczas obchodów pierwszych igrzysk olimpijskich w 776 r. p.n.e. Jednak wersja, którą znamy, powstała pierwotnie w 1545 r. z francuskim serem jako bazą nadzienia.

W 1872 roku mleczarz z Chester w stanie Nowy Jork próbował odtworzyć ten francuski ser, ale nie wyszło tak, jak oczekiwano. Jego wynik stał się później znany jako New York Cheesecake.

Większość źródeł zgadza się, że to Arnold Reuben, właściciel Reuben’s Restaurant and Delicatessen, jest uznawany za twórcę nowojorskiego sernika, jaki znamy dzisiaj, w latach 20. XX wieku.

Obecnie uznawany za jeden z ulubionych amerykańskich przysmaków, 30 lipca został wybrany jako data wyznaczona w Stanach Zjednoczonych na coroczne obchody Narodowego Dnia Sernika.

Odkryj nasze

Przepisy na wypieki cukiernicze i ich nowe wersje