Brioche: A Sweet French Classic

The brioche is a rich, soft, and slightly sweet bread that originates from France. There are over 30 types of brioche in France alone, including Brioche Parisienne, Brioche Nanterre, Brioche De Metz, Brioche Chinois, Brioche De Saint-Genix, Brioche Vendéenne, and Brioche Tropézienne.

So, what is brioche really? Brioche is a pastry and a delectable sweet bakery items traditionally made with butter and eggs that gives it a rich, slightly sweet and buttery flavor. It is recommended to mix slowly and for a long time before adding the fat. This creates the specific, soft and melting  texture of the brioche. For industrial production, reducing fermentation time—necessary due to large quantities of butter and sugar—can be managed using pre-fermented dough.

Most popular variations

🍫 Chocolate brioche: Rich and indulgent, made with cocoa powder for a deep chocolate flavor.

🥯 Brioche bagel: Soft and slightly sweet bagels with the tender crumb of brioche.

🥐 Croissant brioche: A hybrid combining the flaky layers of a croissant with the richness of brioche

🍬 Brioche praline: Also called Saint Genix, this type of delightful brioche is adorned with iconic pink pralines that originated in Lyon.

🍞 Sourdough brioche: Adds a tangy twist using sourdough starter for a unique flavor.

🌱 Vegan brioche: Made with plant-based ingredients for a dairy-free and egg-free option

🥖 Brioche baguette: Elongated brioche loaves, perfect for sandwiches or as an accompaniment to meals

🧁 Cinnamon brioche bread: Aromatic and sweet, infused with cinnamon and sometimes topped with icing.

Blend tradition and innovation in every brioche

We develop products that support a healthier lifestyle and enhance well-being, while also being committed to sustainability. With our innovative solutions, we can help you have a better impact on consumer health and on the planet. Learn more

Ingredients for every brioche
Topfil
Fruit fillings with a delicious taste of nature. Perfect to use in fresh and frozen patisserie and bakery applications before and after baking. Discover them now!

Sprawdź

Our Brioche recipes

Need a hand with your brioche?

At Puratos, we pride ourselves on having the expertise and solutions to support every type of production, from artisan bakeries to large-scale industrial operations.

A story of the brioche

The name brioche comes from the Norman dialect “brier”, which means “to knead the dough”. The brioche was first made in Normandy during the 16th century.

Normandy is famous for the quality of its butter. To be considered as a brioche in France, 400g of butter per kilo of flour is required. Over the centuries, brioches spread to many regions outside of France.

What makes brioche different from bread?

 

Brioche is different from regular bread due to its richer ingredients like eggs and butter, which give it a soft, fluffy texture and a slightly sweet flavor. This enriched dough results in a golden-yellow color and a tender crumb, making it versatile for both sweet and savory dishes. Regular bread, on the other hand, typically has a simpler ingredient list, a chewier texture, and a more neutral flavor. These distinctions make brioche a luxurious type of bread enjoyed for its unique taste and texture.

More articles about brioche

What consumers say

Size matters! Mini brioches are trending as recent consumer research has shown that small snacks are winning big.

Sprawdź

More inspiration

Chleb żytni: nordycka tradycja i odżywczość

Chleb żytni: nordycka tradycja i odżywczość

Chleb żytni jest wytwarzany z mąki żytniej, od jasnej po ciemną. Puratos oferuje profesjonalne składniki, aby ulepszyć Twój chleb żytni i sprostać wymaganiom konsumentów.

Chleb tostowy: perfekcyjnie miękka i chrupka kromka

Chleb tostowy: perfekcyjnie miękka i chrupka kromka

Chleb tostowy to idealna miękka, a jednocześnie chrupiąca kromka, pieczona z myślą o najsmaczniejszych kanapkach. Dowiedz się, jak poprawić swój chleb tostowy dzięki profesjonalnym rozwiązaniom Puratos.

Bagietka: ponadczasowy klasyk

Bagietka: ponadczasowy klasyk

Bagietka to ulubieniec w piekarniach na całym świecie. Odkryj, jak ulepszyć ten klasyk dzięki profesjonalnym rozwiązaniom Puratos.

Bułka burgerowa: smak Ameryki

Bułka burgerowa: smak Ameryki

Puratos pomaga Ci przygotować najlepsze bułki do burgerów dla Twojego biznesu. Odkryj nasze profesjonalne polepszacze do wypieków.

Concha: ikoniczny meksykański wypiek

Concha: ikoniczny meksykański wypiek

Spróbuj conchas, tradycyjnych meksykańskich bułeczek, które zachwycą Cię swoją miękkością i słodką, chrupiącą warstwą na wierzchu!

Panettone

Panettone: kawałek włoskiej tradycji

W Puratos pomagamy Ci przygotować najsmaczniejsze panettone dzięki naszym profesjonalnym rozwiązaniom piekarniczym do chleba.

Chleby pełnoziarniste i z ziarnami

Chleby pełnoziarniste i z ziarnami

Odkryj zdrowe bogactwo pełnych ziaren i nasion. Podnieś jakość swojego pieczywa dzięki naszym pożywnym i zrównoważonym opcjom!

Croissant

Croissant: ikona francuskich wypieków

Dzięki rozwiązaniom piekarniczym od Puratos możesz przygotować kultowe francuskie wypieki lepiej niż kiedykolwiek wcześniej. Skorzystaj z naszego doświadczenia.