12 sie 2024
Na szybko rozwijającym się rynku żywnościowym zarówno duże zakłady produkcyjne, jak i producenci rzemieślniczy stale muszą stawić czoło wyzwaniu dostosowania się do zmieniających się preferencji konsumentów. Dlatego w Taste Tomorrow nieprzerwanie przeprowadzamy szczegółowe analizy, aby dostarczać nieustającego wsparcia oraz inspiracji dla branży spożywczej poprzez formowanie cennych wniosków dotyczących konsumentów.
W artykule z ekscytacją prezentujemy trzy smaki, które doskonale oddają obecne trendy i mają potencjał, by zapoczątkować innowacje.
Klasyczne smaki reinterpretowane za pomocą wysokiej jakości alternatyw
Konsumenci nieustannie poszukują niezwykłych doznań smakowych, dlatego zauważamy zmianę, w której dobrze znane smaki, takie jak klasyczna „kawa” czy skromna „pomarańcza”, ustępują miejsca bardziej wyrafinowanym opcjom, takim jak „Espresso Arabica” czy „calamansi”, owoc cytrusowy pochodzący z Filipin. Owe wyszukane opcje smakowe łączą ze sobą sprzeczne pragnienie doświadczenia smaków unikalnych, a jednocześnie znanych i lubianych.
Przejście od tradycyjnych profilów smakowych do opcji wykwintnych może wynikać z chęci sygnalizowania, że jesteśmy pasjonatami jedzenia z niezwykle wrażliwym podniebieniem. O wiele bardziej ekscytujące i modne staje się przekąszenie ciasteczka yuzu niż tradycyjnych cytrynowych herbatników, stąd też obserwujemy kreowanie smaków premium, które ma miejsce obecnie. Klasyczne opcje są zastępowane podobnymi, ale o lepszej jakości. Przykładowo:
● pistacjowy – sycylijska pistacja
● waniliowy – wanilia z Madagaskaru
● szynka i ser – miodowa szynka wędzona dymem dębowym & emmentaler
● migdałowy - Amaretto
● miętowy – marokańska mięta
● pomidorowy – pieczone balsamiczne pomidorki koktailowe
● cytrynowy – cytryny z wybrzeża Amalfi
Producent małoseryjnej Dandelion Chocolate nadaje swoim tabliczkom czekolady aurę luksusu, ekskluzywności i tajemniczości, promując je w sposób zbliżony do win. W limitowanym zestawie tabliczek zastosowano fermentację ziaren kakaowych z wyraźnym dodatkiem przypraw. Ziarna „Cocoa Kamili, Tanzania, zbiory 2023, partia 1” zostały poddane fermentacji z cynamonem, co według marki czekolady przekłada się na nuty smakowe takie jak krem z Devonshire, gruszka i wanilia. Brzmi jak to zupełnie inaczej niż „zwykła” tabliczka czekolady cynamonowej, czyż nie?
Ognista fuzja komfortu i pobudzenia
Obecnie 65% konsumentów na całym świecie wyraża chęć spróbowania kombinacji smakowych, które na początku mogą wydawać się nietypowe. Swicy – czyli połączenie słodyczy i pikanterii – uderza w odpowiednią strunę. Wykorzystanie pikantnych składników w tradycyjnie słodkich potrawach, takich jak ciasta, sosy, napoje, wypieki i czekolada, jest zdecydowanie jest nietypowym. A przynajmniej za takie było uważane.
Szczególnie w Kanadzie, Indiach, Indonezji, USA i Wielkiej Brytanii klienci uwielbiają używanie przypraw i ostrych dodatków w słodkościach, jak wskazują nasze dane z Taste Tomorrow. Pikantność nadaje element pobudzenia i świeżości tradycyjnym, kojącym smakom, takim jak czekolada, truskawka czy wanilia. Ponieważ pikantność nie jest właściwie smakiem, ale doznaniem zmysłowym, przynosi wraz ze sobą lekkie pieczenie lub mrowienie.
Do nowych słodko-pikantnych potraw inspiracją często staje się papryka lub ostre mieszanki przypraw z różnych kuchni świata. Przykładami mogą być koreańska pasta gochugaru, meksykańska przyprawa Tajin, indonezyjski sambal oelek czy chiński chrupiący olej chili. Oprócz pikantności aromaty te dodają odrobiny drapieżności i szczypty przygody do wypieków, ciastek i czekolady.
Przykładem idealnym jest habanero-chocolate mochi od Mochidoki, które udowadnia, jak nieprawdopodobne połączenie słodkich i pikantnych smaków z różnych stron świata ekscytuje, przynosi posmak nowości i wzbudza dreszczyk emocji. Ciągnące się, nadziewane japońskie przekąski z ryżu mochi stają się zaskakująco pikantne dzięki meksykańskiemu habanero, jednej z najostrzejszych papryk na świecie. Bogaty i złożony smak kakao doskonale harmonizuje z pikantnym paprykowym akcentem, a nuta ostrości przyjemnie kontrastuje z miękką teksturą mochi, dla tych, którzy ośmielą się spróbować...
Wznieśmy toast za alkoholowe innowacje smakowe
Chcesz, aby Twoje produkty wyróżniały się na nasyconym rynku? Postaw na produkty inspirowane napojami alkoholowymi Od cannoli z sambucą i espresso przez czekoladowe batony z szampanem po tort Guinnessa, wykorzystanie napojów alkoholowych dodaje Twoim produktom złożoności wraz ze szczyptą dekadencji.
Obecnie szczególnie modne napoje alkoholowe to bourbon, mezcal, sambuca, sherry, szampan oraz drinki takie jak espresso martini, moscow mule i mojito. Przekąski z likierem mają pazur. Nie tylko dlatego, że czekoladowy tort whisky nie jest odpowiedni dla dzieci, ale również ze względu jego na głębię smaku. Mezcal – odważniejszy brat tequili – wnosi dymne nuty do czekoladowego batona, a sambuca łączy moc alkoholu z zaskakującym smakiem anyżkowym.
Śmiało więc ubogacaj swoje produkty odrobiną alkoholowego uroku! Nie zapominaj tylko, że jeśli chodzi o delektowanie się, umiar jest kluczowy. Chcemy, aby konsumenci jedli odpowiedzialnie i rozkoszowali się smakołykami, a nie zmagali z kacem.
Bang Bang Bakehouse specjalizuje się w torcie rumowym podanym w nowoczesnej reinterpretacji, na przykład poprzez dodanie nuty alkoholowej. Pomyślmy o torcie z rumem „coquito”, który smakuje jak południowoamerykański drink kokosowy z rumem, posypany prażonymi okruszkami z orzechów pecan. Twórcy tortów rumowych uważają, że życie powinno być częściej celebrowane, a czy istnieje coś lepszego niż delektowanie się przekąską o posmaku ulubionego alkoholu? Dlatego właśnie smakołyki sprzedawane są w oddzielnych słoiczkach: aby konsumenci mogli cieszyć się tortem rumowym o smaku rumfetti czy espresso martini bez czekania na szczególną okazję.
Taste Tomorrow to największy na świecie ekosystem pomagający zrozumieć konsumentów w branży piekarniczej, cukierniczej oraz czekoladowej. Stałe śledzenie lokalnych i globalnych zachowań, postaw i wyborów konsumentów dostarcza cennych i głębokich wniosków zarówno dla piekarzy, cukierników, twórców wyrobów czekoladowych, jak również sprzedawców i producentów branży spożywczej. Dzięki tym danym możemy śledzić ewolucję trendów i odkrywać nowe. Dowiedz się więcej o naszej metodologii.
Dołącz do tysięcy profesjonalistów z branży piekarniczej, cukierniczej i czekoladowej, którzy traktują Taste Tomorrow jako źródło inspiracji. Nie pozwól, by coś Cię ominęło – zapisz się teraz do naszego newslettera i stwórz bardziej trafne innowacje produktowe.
Ulepsz ofertę swojej piekarni, cukierni lub wyrobów czekoladowych dzięki wskazówkom od Taste Tomorrow. Odkryj 3 kluczowe tekstury kształtujące preferencje konsumentów – od ciągnących się po chrupiące – i bądź krok przed konkurencją na rynku.
Odmień swoje wrażenia z pieczenia dzięki Puratos! Poznaj nasze innowacyjne składniki zaprojektowane z myślą o wygodzie, jakości i odrobinie luksusu. Więcej czasu na to, co ważne. Odkryj teraz!
Produkty roślinne to jeden z najszybciej rozwijających się segmentów przemysłu spożywczego. Konsumenci czują potrzebę zmian! Wprowadzanie na rynek produktów roślinnych w piekarniach i cukierniach stale rośnie.
Odkryj zaskakujący fakt: w wielu krajach mniej niż 10% osób spełnia zalecane poziomy spożycia błonnika. Jest jednak pozytywna strona – popyt konsumentów na produkty bogate w błonnik rośnie, co podkreśla możliwość wprowadzenia bogatych w błonnik kreacji piekarniczych.