20 maj 2024
Czy wiesz, że w wielu krajach tylko 10% lub mniej osób spełnia zalecany poziom spożycia błonnika? [1] Wskazuje to istotną lukę, którą należy się zająć! Na szczęście popyt konsumentów na produkty bogate w błonnik rośnie ze względu na ich liczne korzyści zdrowotne, a większość konsumentów na całym świecie uznaje pozytywny wpływ błonnika na trawienie.[2] Jest to zatem idealny moment, aby zaproponować bogate w błonnik kreacje piekarnicze, które pomogą wypełnić lukę w błonniku.
Produkty pełnoziarniste są doskonałym sposobem na zwiększenie spożycia błonnika. Ale czym właściwie są produkty pełnoziarniste?
Produkty pełnoziarniste są dokładnie tym, co mówi to słowo: całym ziarnem. Wszystkie trzy pierwotne części jadalne – otręby, zarodki i bielmo – są obecne w takich samych proporcjach, jak podczas uprawy zboża. Różni się to znacznie od rafinowanych ziaren lub mąki, które zachowują tylko bielmo. Spożywając pełne ziarno, wykorzystujemy wszystkie jego części. Krótko mówiąc, zachowane są wszystkie jego właściwości i związane z nimi korzyści.[3]
Dodanie produktów pełnoziarnistych do pieczywa może pomóc zwiększyć zawartość błonnika, a zaproponowanie tych chlebów klientom byłoby pierwszym krokiem do wypełnienia luki w błonniku.
Odpowiadając, możesz dodawać produkty pełnoziarniste do swojego pieczywa, zachowując ich świeżość i smak. Starannie wybieramy najlepsze produkty pełnoziarniste, dbając o to, aby były miękkie i soczyste, podkreślając ich fantastyczny smak bez posmaków. Gwarantujemy również, że miękisz pozostaje wilgotny i świeży, a skórka pozostaje chrupiąca, co pozwala na konsekwentne dostarczanie wysokiej jakości produktów za każdym razem.
Nasze serie Softgrain i Sproutgrain doskonale nadają się do tego przedsięwzięcia. Skontaktuj się z nami aby dowiedzieć się , jak możemy pomóc Ci stworzyć wypieki pełne błonnika, które zachwycą Twoich klientów i przyczynią się do wypełnienia luki w błonniku.
[1] Źródła: Wielka Brytania (worldbakers.com), Francja (nutraingredients.com), Słowenia (ncbi.com), USA (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov)
[2] Źródło: Autorskie badania konsumenckie Puratos Taste Tomorrow 2023
[3] Źródło: N. De Brier, E. Lemmens, A. Moroni, P. Heirbaut i J. Pagand, Impact of Cereal Seed sprouting on its Nutritional and Technological Proper ties: A Critical Review.