Ekler – skąd pochodzi ten francuski klasyk?

ÉCLAIR

Uwielbiany przez wszystkich klasyczny czekoladowy eklerek to francuski wypiek, który łączy aksamitny krem budyniowy o smaku czekoladowym z delikatnym, miękkim ciastem, wykończonym czekoladową polewą. Ale dlaczego poprzestawać na tradycji?

Jako wiodący dostawca składników i rozwiązań dla piekarni i cukierni, w Puratos specjalizujemy się w dostarczaniu cukiernikom i piekarzom niezbędnych elementów, które pozwalają wynieść ich ofertę eklerków na wyższy poziom. Dzięki naszemu doświadczeniu i szerokiej gamie składników, wspieramy naszych klientów w codziennej pracy i pomagamy im rozwijać ich biznes.

Dołącz do nas i odkryj kreatywność, jaką inspirują eklerki – od klasycznego przepisu, który od pokoleń zachwyca podniebienia, po nowoczesne, zdrowe i zrównoważone wariacje, odpowiadające najnowszym trendom konsumenckim.

Odkryj

Éclair recipes

A SHORT HISTORY OF THE ÉCLAIR

Have you ever wondered about the origin of your beloved Éclair?

Choux pastry goes back a long time, first appearing as a salty recipe in a Roman cookbook from the 1st century. Its evolution into a renowned and beloved sweet treat started in the 16th century in France, when Italian noblewoman Catherine de Medici introduced it to the French court after marrying King Henry III of France.

The popularity of choux pastry and creativity of French bakers led to the creation of the Éclair, a French baking masterpiece. Later, in the 19th century, the invention of the pastry bag further refined this delicacy and gave it its iconic shape.

The Éclair, intriguingly named "lightning", captures hearts worldwide today. It stands as a symbol of fine baking, adored by dessert enthusiasts and professional bakers. Have you tried your hand at mastering this iconic pastry?

Odkryj

Patisserie recipes and their re-inventions