Uwielbiany przez wszystkich klasyczny czekoladowy eklerek to francuski wypiek, który łączy aksamitny krem budyniowy o smaku czekoladowym z delikatnym, miękkim ciastem, wykończonym czekoladową polewą. Ale dlaczego poprzestawać na tradycji?
Jako wiodący dostawca składników i rozwiązań dla piekarni i cukierni, w Puratos specjalizujemy się w dostarczaniu cukiernikom i piekarzom niezbędnych elementów, które pozwalają wynieść ich ofertę eklerków na wyższy poziom. Dzięki naszemu doświadczeniu i szerokiej gamie składników, wspieramy naszych klientów w codziennej pracy i pomagamy im rozwijać ich biznes.
Dołącz do nas i odkryj kreatywność, jaką inspirują eklerki – od klasycznego przepisu, który od pokoleń zachwyca podniebienia, po nowoczesne, zdrowe i zrównoważone wariacje, odpowiadające najnowszym trendom konsumenckim.
Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, skąd pochodzi ukochany ekler?
Ciasto parzone ma długą historię — po raz pierwszy pojawiło się jako słona receptura w rzymskiej książce kucharskiej z I wieku. Jego ewolucja w kierunku znanego i uwielbianego słodkiego przysmaku rozpoczęła się w XVI wieku we Francji, kiedy to włoska arystokratka Katarzyna Medycejska wprowadziła je na francuski dwór po ślubie z królem Henrykiem III.
Popularność ciasta parzonego oraz kreatywność francuskich cukierników doprowadziły do powstania eklera — prawdziwego arcydzieła francuskiego cukiernictwa. Później, w XIX wieku, wynalezienie rękawa cukierniczego udoskonaliło ten przysmak i nadało mu charakterystyczny kształt.
Ekler, intrygująco nazwany we Francji „błyskawicą”, podbija dziś serca na całym świecie. Jest symbolem wyrafinowanego cukiernictwa, uwielbianym zarówno przez miłośników deserów, jak i profesjonalnych cukierników. A Ty — próbowałaś już swoich sił w opanowaniu tego kultowego wypieku?