Tartaletka

Tartaletka z maliną, czekoladą i crème chantilly

Ciasto kruche

Połączyć wszystkie składniki w maszynie, płaskim mieszadłem, na wolnych obrotach do uzyskania konsystencji ciasta kruchego. Zawałkować ciasto i włożyć w tartoletki po 30g. Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut. Wystudzić.

Biszkopt czekoladowy

Połączyć wszystkie składniki w maszynie za pomocą płaskiego mieszadła, przez 4 minuty na średnich obrotach. Masę rozsmarować na blachę z papierem i wypiec w temperaturze 180°C, przez około 14 minut. Wystudzić, wyciąć krążki po około 10g i nakropione w syropie włożyć na ganache.

Syrop cukrowy

Zagotować wodę z cukrem i wystudzić. Dodać pastę malinową i nakropić biszkopt czekoladowy - po 8g na sztukę.

Ganache czekoladowy

Zagotować kremówkę i dodać ciemną czekoladę. Wylać do tartaletki po 20g na sztukę.

crème chantilly

Podgrzać śmietanę i dodać białą czekoladę oraz żelatynę. Schłodzić 12h w lodówce. Ubić mus. Mus szprycować na tartaletkę po 16g.

nadzienie malinowe

Do nadzienia malinowego, dodać malinę mrożoną namoczoną w wodzie i rozpuszczoną żelatynę. Szprycować nadzienie do półkuli silikonowej i zamrozić po 17g na sztukę.

polewa malinowa

Zagotować kremówkę, dodać namoczoną w wodzie i rozpuszczoną żelatynę i polewę malinową. Polewą oblać nadzienie wiśniowe zamrożone w kształcie półkuli po 7g na sztukę. Położyć na nakropionym syropem biszkopcie czekoladowym.

Sprawdź

Podobne receptury