Extra Pączek

Składniki

kg
Ciasto
Krapfenkonzentrat Extra 25% 2,50
Mąka pszenna T500 10,00
Drożdże 0,67
Olej 0,67
Woda 4,67
Ciasto total 1851
Nadzienie i wykończenie
Cremfil Silk Advocat wg uznania
Cukier nietopliwy S40 wg uznania
Nadzienie i wykończenie total 0

Extra Pączek

Metoda

Ciasto: wszystkie składniki wymieszać za pomocą miesiarki spiralnej aż do uzyskania mocnej siatki glutenowej. Ciasto podzielić na kęsy i zaokrąglić przy pomocy dzielarki lub ręcznie,  następnie wyłożyć na deski posypane mąką pszenną. Pączki oprószyć delikatnie mąką, lekko przygnieść ręką i wstawić na około 40-50 minut do garowni. Wygarowane pączki położyć w przewiewne miejsce do oskórzenia. Smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 180°C trzykrotnie odwracając pączki.

Wykończenie: wysmażone pączki szprycować nadzieniem Cremfil Silk Advocat. Następnie posypać Cukrem Nietopliwym.