Pączek z nadzieniem o smaku kokosowym

Składniki

Metoda

Metoda

Ciasto: wszystkie składniki wymieszać za pomocą miesiarki spiralnej aż do uzyskania mocnej siatki glutenowej. Ciasto podzielić na kęsy i zaokrąglić przy pomocy dzielarki lub ręcznie,  następnie wyłożyć na deski posypane mąką pszenną. Pączki oprószyć delikatnie mąką, lekko przygnieść ręką i wstawić na około 50 minut do komory fermentacyjnej. Wygarowane pączki położyć w przewiewne miejsce do oskórzenia. Smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 180°C. Smażyć góra pączka 4 minuty, spód pączka 2 minuty.

Wykończenie: wyszprycować nadzienie przy użyciu worka cukierniczego. Rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej nie przekraczając temperatury 45°C. Oblać pączki zanurzając w polewie. Po zastygnięciu udekorować pączki polewą.