Kwaśny smak popularny równiez w deserach

9 cze 2024

Hype & Trend Signal
Artisans
Retail
Cross-category
Foodservice
Bakery
Patisserie
Trend
Hospitality
Trend Updates

Cytrynowe ciasto bezowe ma status wiecznie na topie i nigdy nie wyjdzie z mody, ale w cukierniach kwaśne smaki zawsze były przyćmiewane przez słodkie owocowe i orzechowe smaki. Aż do teraz. W naszym badaniu Taste Tomorrow 2023 widzimy, silny wzrost kwaśnych smaków, jako popularny smak ciasta. 

Dowiedz się, dlaczego powinieneś zainteresować sie pikantnymi i cierpkimi smakami.

W świecie cukiernictwa ciągłe poszukiwanie nowych smaków i kompozycji jest kluczem do sukcesu. Tradycyjne desery, choć wciąż bardzo popularne, ustępują miejsca innowacyjnym połączeniom smakowym. Jednym z takich trendów, który zdobywa coraz większą popularność, jest łączenie kwaśnych i pikantnych smaków w deserach i ciastach.Nasza technologia semantycznej sztucznej inteligencji monitoruje miliony rozmów online związanych z jedzeniem w mediach społecznościowych, aby gromadzić dane konsumentów online i wykrywać nadchodzące trendy. Jednym z tych trendów, które odkryliśmy, jest to, że ludzie coraz częściej lubią produkty, które zawierają gorzkie i pikantne elementy smaku. Owoce i jagody są najważniejszymi źródłami kwaśności, które rosną. Widzimy, że liczba rozmów online na temat malin wzrosła o 44%, podczas gdy rozmowy na temat grejpfruta wzrosły nawet o 103%.

Intensywny smak

Desery łączące kwaśność i pikantność wprowadzają do naszego repertuaru smaków coś zupełnie nowego. Kwaśny daje ciekawsze i przyjemniejsze doznania kulinarne, oferując pewien kontrast i równowagę w stosunku do głównie słodkich wypieków i deserów. O ile  połączenia, takie jak słodko-kwaśne, są nam dobrze znane, o tyle dodanie pikantnych akcentów do deserów pozwala na odkrycie zupełnie nowych doznań smakowych.

Zdrowy styl

Oprócz lekkich i orzeźwiających doznań, jakie zapewniają kwaśne i cierpkie smaki, kwaśne smaki kojarzą się ze świeżością, naturalnością i zdrowiem. Gdy ludzie zaczynają jeść bardziej świadomie, przyciągają ich składniki z kwaśnych owoców, ponieważ są bogate w witaminy i przeciwutleniacze.

"Cukier pod wieloma względami stał się niedoceniany" – mówi Tanmoy Majumder, szef kuchni w DoubleTree Suites by Hilton Bangalore w The New Indian Express. "Konsumenci preferują zdrowe opcje nawet w przypadku deserów, a kwaśne jedzenie jest postrzegane jako realna opcja". Smaki kwaśnych owoców mają większy wpływ na zdrowie niż karmel, ale można również pomyśleć o kwaśnej śmietanie jako zamienniku kremu do ciasta. Badania przeprowadzone w 2022 roku przez Innova Flavour wykazały również, że 19% konsumentów na całym świecie wybiera kwaśne smaki, gdy chce czuć się zdrowo.

Fuzja smaków

Jeśli chcesz poeksperymentować z nowymi i ekscytującymi kwaśnymi smakami, na całym świecie można znaleźć wiele opcji. Spróbuj japońskich owoców cytrusowych, takich jak yuzu, hassaku, kabosu czy sudachi, zdecyduj się na australijskie limonki Finger, filipińskie calamansi lub cytryny combava z Indonezji. Jako bonus korzystasz również ze zwiększonego uznania dla kuchni globalnej. "Fusion flavors" to jeden z większych trendów, które widzimy w mediach społecznościowych, ale widać to również w naszej ankiecie.  Globalnie 66% konsumentów chciałoby spróbować egzotycznych smaków z innych części świata, podczas gdy w 2021 roku było to zaledwie 60%. Kolejne 65% osób chce spróbować nowych smaków lub kombinacji smaków, które na początku są nietypowe, więc podążaj za swoją ciekawością i odkrywaj nowe (kwaśne) smaki z całego świata.

Wypróbuj jeden z tych kwaśnych składników do następnego wyrobu cukierniczego:

Ocet balsamiczny - Gruszka kaktusowa - Calamansi - Żurawina - Nabiał - Owoce fermentowane - Grejpfrut - Borówki - Hibiskus - Cytryna - Limonka - Marakuja - Granat - Maliny - Rabarbar - Wiśnie - Sumak - Tamaryndowiec - Yuzu

Lub zainspiruj się tymi przykładami kwaśnych i pikantnego ciasta:

 

Clement Goyffon wymyślił Fraîcheur d’ Agrumes for Pastry Arts Magazine, co oznacza "Cytrusowa świeżość". Szef cukierni w ONE65 w San Francisco i mistrz świata w International Catering Cup 2023 wymyślił świeże ciasto z lekką kwasowością i goryczką, aby symbolizować uczucie wiosny. Używa galaretki grejpfrutowo-truskawkowej, cremeux z czerwonej pomarańczy i ganache yuzu, aby delikatnie zrównoważyć smaki.

 Ekler jogurtowo- truskawkowy marki Maitre Choux

Maitre Choux nazywa siebie "pierwszą i jedyną na świecie cukiernią specjalizującą się w cieście parzonym". Cukiernia prowadzona przez doświadczonego szefa kuchni Joakima Prata, doświadczonego w trzech gwiazdkach Michelin, oferuje Eclair z jogurtem truskawkowym z truskawkami French Clery i lekkim kremem do ciasta, zwieńczoną liofilizowanym jogurtem i chrupiącymi truskawkami. Dodatek jogurtu sprawia, że eklerka jest nie tylko świeża i pikantna, ale także sprawia, że smakołyk brzmi zdrowiej. 

Tarta z mango Kochi Yuzu od Lachér Patisserie

Tarta z mango yuzu z malezyjskiej cukierni Lachér łączy w sobie kwaśne i świeże japońskie kochi yuzu ze słodkim mango, tartą migdałową i francuskim kremem migdałowym. Obiecują niezłe doznania kulinarne, jak czytamy na ich stronie internetowej: "Przy pierwszym kęsie kwaskowatość yuzu będzie przepływać przez podniebienie, gdy delikatnie przeżujesz miękki twaróg yuzu i kawałki mango". Lekkie i orzeźwiające ciasto powinno "odstresowywać" i  dawać uczucie "chłodzenia".

Inne artykuły

Więcej Czasu, By Rozkoszować Się Życiem

Więcej Czasu, By Rozkoszować Się Życiem

Odmień swoje wrażenia z pieczenia dzięki Puratos! Poznaj nasze innowacyjne składniki zaprojektowane z myślą o wygodzie, jakości i odrobinie luksusu. Więcej czasu na to, co ważne. Odkryj teraz!

Nadzienia owocowe więcej owoców, mniej dodatków

Nadzienia owocowe więcej owoców, mniej dodatków

Zbadajmy, w jaki sposób, pracując od pola do stołu, nadzienia z owoców jabłek pomogą na nowo odkryć przyjemność dzięki smaczniejszym i zdrowszym produktom, zapewniając jednocześnie wygodę i wydajność.

5 największych trendów żywieniowych,  o których powinien wiedzieć każdy piekarz i cukiernik

5 największych trendów kulinarnych, które powinien znać każdy piekarz, cukiernik i wytwórca czekolady

Badania konsumenckie Taste Tomorrow pomagają piekarzom, cukiernikom i producentom czekolady trzymać rękę na pulsie. Aby wyprzedzić konkurencję, skorzystaj z tych 5 trendów na rok 2023 i kolejne lata.

3 sposoby na tworzenie oferty, która przyciągnie pokolenie Z

3 sposoby na tworzenie oferty, która przyciągnie pokolenie Z

Dzisiejsze młodsze pokolenia poświęcają dużo uwagi jedzeniu, ponieważ są świadome tego, jak ich wybory wpływają na ich społeczność i planetę.