Sernik kubański

SKŁADNIKI

Sernik kubański w nowoczesnej odsłonie to połączenie kruchego spodu z mieszanki Tegral Kruche i aksamitnego kremu Cremfil Silk 3.0, Cremaxx i Puraser. Całość dopełnia prawdziwa biała belgijska czekolada Belcolade, która nadaje deserowi wyjątkowej głębi smaku. Gotowy produkt zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem – to deser, który przyciąga uwagę klientów i zwiększa sprzedaż.

PRZYGOTOWANIE

KRUCHY SPÓD
Połączyć wszystkie składniki w maszynie płaskim mieszadłem na wolnych obrotach do uzyskania konsystencji ciasta kruchego. Ciasto schłodzić. Następnie wywałkować 10 krążków 18 cm i podpiec w temp. 200°C przez ok. 10-12 minut.

MASA SEROWA
Puraser, twaróg i jaja wymieszać w mikserze na średnich obrotach przez 4-5minut. Można dodać sok cytrynowy. Następnie dodać krem budyniowy Cremaxx, dokładnie wymieszać i wyłożyć masę do ramek na podpieczone spody kruche. Piec w temp. 170°C przez ok. 80 minut.

WARSTWA ADVOCAT
Z czekolady i śmietany sporządzić ganache, następnie dodać Cremfil Silk Advocat 3.0 i dokładnie wymieszać. Na końcu połączyć z wiórkami kokosowymi, mączką migdałową i za pomocą rękawa cukierniczego zadozować kratkę na ostudzone serniki. Zagotować żel Brillo z wodą i zadozować na wyszprycowaną kratkę.

BEZA
Zagotować cukier z wodą do próby pióra 110°C. W międzyczasie ubić białko, dodać kwasek cytrynowy i dodać zagotowany syrop cukrowy. Ubijać jeszcze przez chwilę w celu wybicia i przestudzenia. Za pomocą rękawa cukierniczego zadozować dowolny wzór na powierzchni i opalić opalarką . Można dekorować owocami.

Sernik kubański

Autor: Przemysław Ratajczak

Poziom trudności:  

Sprawdź

Podobne receptury