Połączyć wszystkie składniki w mikserze spiralnym 5 minut na wolnych obrotach i 3 minuty na szybkich..
Fermentacja wstępna:
Temperatura ciasta ok. 29°C, spoczynek ok 5 minut.
Wałkowanie
Rozwałkować ciasto na blat 70/45 cm grubość ok 4-4,5 mm
Nadzienie
Nadzienie makowe Mohnfulle zalać gotującą się wodą, dosypać rodzynki, skórkę pomarańczową i wymieszać. Następnie dodać jaja i mieszać do uzyskania właściwej konsystencji. Tak przygotowaną masę makową nałożyć i pokryć uprzednio wywałkowany blat ciasta.
Zawijanie i porcjowanie
Zwinąć rulon wzdłuż dłuższego boku. zwinięty rulon nieco zluzować i spłaszczyć. Kroić na kawałki ok. 120g ( można również mniejsze). Wzdłuż drożdżówki przycisnąć mocno palcami tworząc tzw. bruzdę
Fermentacja końcowa
Drożdżówki odstawić do garowni na około 30-40 minut
Używamy plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszej witryny, rozpoznawać powtarzające się wizyty i preferencje, a także mierzyć i analizować ruch. Aby dowiedzieć się więcej o plikach cookie, również o tym, jak je wyłączyć, zapoznaj się z naszą polityką plików cookie. Klikając „Akceptuję wszystkie pliki cookie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich plików cookie.
Obowiązek informacyjny w związku z Rozporządzeniem o Ochronie Danych Osobowych (RODO)