Deli dulce de Leche

Nowe nadzienie o długiej tradycji

23 sie 2018

Nadzienia

Istnieje wiele różnych wersji historii pochodzenia nadzienia Dulce de Leche. Jedna z nich, chyba najbarwniejsza, datuje narodziny tego wyjątkowego musu w roku 1829, w czasie burzliwych zawirowań politycznych w Ameryce Południowej. Podczas pertraktacji pokojowych pomiędzy dowódcami dwóch wrogich armii w Argentynie, służąca miała zapomnieć o przygotowywanym dla generałów tradycyjnym napoju La Lechada (podgrzane mleko z cukrem). Gdy w końcu sobie o nim przypomniała, stojący na ogniu napój zdążył już przybrać postać brązowej, galaretowatej substancji. Opowieść głosi, że bardzo odważny i głodny żołnierz spróbował tej substancji, która okazała się wprost wyśmienita – tak właśnie narodziło się Dulce de Leche.

Dzisiaj historia rodzi się na nowo. W procesie karmelizacji, z połączenia mleka i cukru stworzyliśmy Deli Dulce de Leche – wyjątkowe nadzienie do wyrobów cukierniczych. Do jego spróbowania nie potrzeba już odwagi, ale unikalnych receptur, które w maksymalnym stopniu pozwolą cieszyć się konsumentom jego wyjątkowym smakiem i aksamitną teksturą.