Szkoły Piekarnictwa Puratos - lepsze życie dla mieszkańców Indii i Brazylii

Wierzymy, że oprócz dzielenia się wiedzą i doświadczeniem z naszymi partnerami w biznesie – piekarzami, supermarketami i sektorem usług gastronomicznych, których zaopatrujemy w składniki – niezwykle istotne jest także wspieranie ubogich społeczności w krajach, w których działamy. Częścią naszej międzynarodowej polityki jest dbanie o to, by być godnym zaufania lokalnym partnerem. Dlatego też uruchomiliśmy nasze szkoły piekarnictwa w Indiach i Brazylii.

W Indiach i Brazylii – tak, jak i w wielu innych krajach rozwijających się – gust konsumentów w coraz większym stopniu kształtowany jest przez wzorce zachodnie. Rośnie tam zapotrzebowanie na gotowe produkty, takie jak ciasta, ciastka i czekoladki. Wśród właścicieli supermarketów, piekarni i ciastkarni, ale także hoteli i statków wycieczkowych coraz wyraźniejsza staje się chęć zwiększenia oferty dostępnych produktów. Jednakże wyzwanie stanowi brak wykwalifikowanej kadry pracowników.

Piekarze przyszłości

Chcąc umożliwić młodym ludziom naukę umiejętności potrzebnych do pracy w sektorze piekarnictwa, cukiernictwa czy produkcji czekolady, Puratos otworzył dwie szkoły piekarnictwa –w Brazylii oraz w Indiach. W obydwu krajach kursy zostały skonstruowane tak, aby uczniowie zdobywali wiedzę bardziej obszerną niż jedynie podstawowe kompetencje, a także mieli okazję odbyć szkolenie w zakresie umiejętności praktycznych, koniecznych do zapewnienia sobie godnego poziomu życia. Program naszych szkół obejmuje również okres płatnego stażu zawodowego w różnych firmach. Zobowiązujemy się także zatrudniać – w Puratos lub u naszych lokalnych partnerów – uczniów, którzy ukończą szkoły w Indiach, Brazylii lub w jakimkolwiek innym miejscu.

Jako że szkoły w Indiach i Brazylii okazały się sukcesem, planujemy rozszerzyć nasz program, aby jeszcze więcej młodych ludzi z ubogich krajów miało szansę przekształcić swoją pasję do piekarnictwa, cukiernictwa i produkcji czekolady w karierę zawodową.

Indie

Nasza pierwsza Szkoła Piekarnictwa uruchomiona została w Indiach w sierpniu 2014 roku. Każdego roku 25 uczniów z ubogich regionów dołącza do programu. Zajęcia są zróżnicowane i obejmują zakres od podstaw gotowania i pieczenia, przez techniki przetwarzania produktów, aż po bardziej zaawansowane procesy stosowane w cukiernictwie i wytwórstwie czekolady.

Brazylia

W kwietniu 2015 roku, we współpracy z Fundacją Gol de Letra, uruchomiliśmy podobny program w ubogich dzienicach Sao Paolo, w Brazylii, gdzie co roku 20 uczniów ma szansę przez 18 miesięcy brać udział w warsztatach przygotowujących do zawodu.