Szkoły Piekarnictwa

Szkoły Piekarnictwa Puratos - lepsze życie dla mieszkańców Indii i Brazylii

Wierzymy, że oprócz dzielenia się wiedzą i doświadczeniem z naszymi partnerami w biznesie – piekarzami, supermarketami i sektorem usług gastronomicznych, których zaopatrujemy w składniki – niezwykle istotne jest także wspieranie ubogich społeczności w krajach, w których działamy. Częścią naszej międzynarodowej polityki jest dbanie o to, by być godnym zaufania lokalnym partnerem. Dlatego też uruchomiliśmy nasze szkoły piekarnictwa w Indiach i Brazylii.

W Indiach i Brazylii – tak, jak i w wielu innych krajach rozwijających się – gust konsumentów w coraz większym stopniu kształtowany jest przez wzorce zachodnie. Rośnie tam zapotrzebowanie na gotowe produkty, takie jak ciasta, ciastka i czekoladki. Wśród właścicieli supermarketów, piekarni i ciastkarni, ale także hoteli i statków wycieczkowych coraz wyraźniejsza staje się chęć zwiększenia oferty dostępnych produktów. Jednakże wyzwanie stanowi brak wykwalifikowanej kadry pracowników.

Bakery Schools India
Bakery School Brazil

Piekarze przyszłości

Chcąc umożliwić młodym ludziom naukę umiejętności potrzebnych do pracy w sektorze piekarnictwa, cukiernictwa czy produkcji czekolady, Puratos otworzył dwie szkoły piekarnictwa –w Brazylii oraz w Indiach. W obydwu krajach kursy zostały skonstruowane tak, aby uczniowie zdobywali wiedzę bardziej obszerną niż jedynie podstawowe kompetencje, a także mieli okazję odbyć szkolenie w zakresie umiejętności praktycznych, koniecznych do zapewnienia sobie godnego poziomu życia. Program naszych szkół obejmuje również okres płatnego stażu zawodowego w różnych firmach. Zobowiązujemy się także zatrudniać – w Puratos lub u naszych lokalnych partnerów – uczniów, którzy ukończą szkoły w Indiach, Brazylii lub w jakimkolwiek innym miejscu.

Jako że szkoły w Indiach i Brazylii okazały się sukcesem, planujemy rozszerzyć nasz program, aby jeszcze więcej młodych ludzi z ubogich krajów miało szansę przekształcić swoją pasję do piekarnictwa, cukiernictwa i produkcji czekolady w karierę zawodową.

Indie

Nasza pierwsza Szkoła Piekarnictwa uruchomiona została w Indiach w sierpniu 2014 roku. Każdego roku 25 uczniów z ubogich regionów dołącza do programu. Zajęcia są zróżnicowane i obejmują zakres od podstaw gotowania i pieczenia, przez techniki przetwarzania produktów, aż po bardziej zaawansowane procesy stosowane w cukiernictwie i wytwórstwie czekolady.

Brazylia

W kwietniu 2015 roku, we współpracy z Fundacją Gol de Letra, uruchomiliśmy podobny program w ubogich dzienicach Sao Paolo, w Brazylii, gdzie co roku 20 uczniów ma szansę przez 18 miesięcy brać udział w warsztatach przygotowujących do zawodu. 

Bakery Schools India