12 kwi 2023
Dzień 14 maja to Międzynarodowy Dzień Brioszki (Brioche) - to idealny czas, aby delektować się pysznym i ukochanym słodkim wyrobem piekarniczym, który szturmem podbił świat.
Brioszka staje się światową sensacją. W ciągu ostatnich trzech lat liczba rozmów na temat tego wypieku online wzrosła o ponad 15%, a każdego roku pojawia się o 20% więcej nowych rozwiązań! Ponad 1000 nowych produktów typu brioszka (brioche) zostało wprowadzonych na rynek w ponad 60 krajach.
Czy tak naprawdę jest Brioszka (Brioche)? Brioszka to wyśmienity słodki wypiek tradycyjnie wytwarzany z masła i jajek, dzięki czemu posiada bogaty, lekko słodki i maślany smak. Brioszka słynie również ze swojej miękkiej, puszystej konsystencji, którą zasługuje wysokiej zawartości tłuszczu w cieście.
Prawdziwa i klasyczna brioszka pochodzi z Normandii, regionu północnej Francji słynącego z wysokiej jakości masła. Co ciekawe, w autentycznych przepisach na brioszki potrzeba 400 g masła na kilogram mąki. Nazwa „brioche” pochodzi od starofrancuskiego słowa „brier”, które oznacza „kruszyć ciasto”. Na przestrzeni wieków brioszki rozprzestrzeniły się w wielu regionach, a obecnie we Francji istnieje ponad 30 różnych rodzajów brioche, a prawie każdy region ma swój własny specjał.
Francja powszechnie znana jest z pięknych krajobrazów, bogatej kultury i historii, a Paryż jest często nazywany miastem miłości. Urok i romantyzm Paryża są uznane na całym świecie. Miasto znane jest z bulwarów i zabytków, takich jak Wieża Eiffla czy Pont des Arts, zwany także mostem zakochanych.
Oprócz dziedzictwa kulturowego, kuchnia francuska jest bardzo ceniona, z ponad 600 restauracjami nagrodzonymi gwiazdkami Michelin we Francji od 2022 roku. A dzięki ponad 30 dostępnym rodzajom brioche, nigdy nie może jej zabraknąć.
Niektóre z najpopularniejszych rodzajów brioche we Francji to Brioche Parisienne, Brioche Vendéenne, Brioche de Nanterre i Tropézienne. Brioche Parisienne to rodzaj brioche w kształcie dwóch kulek ciasta ułożonych jedna na drugiej, która została spopularyzowana w XVIII wieku. Brioche Vendéenne to pleciona brioszka tradycyjnie wytwarzana w regionie Vendée we Francji i często podawana na weselach i uroczystościach wielkanocnych.
262 / 5 000
Brioche de Nanterre to prostokątna brioszka w kształcie bochenka, która powstała na początku XX wieku w mieście Nanterre. Z kolei Tropézienne to cukrowa brioszka wypełniona śmietaną, stworzona przez Alexandre Micka w latach 50. XX wieku w mieście Saint-Tropez.
Jeśli chcesz wyróżnić się na rynku, jednocześnie biorąc pod uwagę aspekt związany z kosztami surowców, Puratos może pomóc Tobie w stworzeniu receptu na brioszki o idealnej teksturze i smaku, które zachwycą Twoich klientów. Oferujemy szeroką gamę rozwiązań technologicznych, takich jak: Puraslim i Soft’r Melting, nadzienia, tłuszcze, glazury i zakwas.
Od klasycznej francuskiej brioszki po w pełni roślinną, a także brioszkę ze zdrowszym akcentem, odkryj szereg innowacyjnych receptur i wprowadź nie tylko odrobinę Francji do swojego asortymentu, ale także odpowiedz na potrzeby konsumentów jutra. Dzięki doświadczeniu Puratos piekarze i producenci żywności mogą tworzyć pyszne i innowacyjne produkty brioche, które wyróżniają się w rosnącej kategorii.