Konsumenci chcą znać skład produktów, które spożywają. Zwracają więc uwagę na listę składników na etykiecie. Najlepiej, jeśli jest ona krótka, klarowna, zawiera przede wszystkim naturalne składniki, których nazwy są znane i zrozumiałe.
Pojęcie czystej etykiety jest znane i często stosowane w branży, nie posiada jednak konkretnej definicji. Często wiąże się to z wyeliminowywaniem lub zmniejszaniem ilości pewnych składników w produkcie (np. sztucznych aromatów i barwników, konserwantów, ...).
Wspólną cechą produktów z czystą etykietą jest także to, że lista składników na opakowaniu jest krótka, a nazwy samych składników są konsumentowi znane. Jednakże opinie na temat czystej etykiety i jej definicja ulegają ciągłym przeobrażeniom i znacząco różnią się w zależności od regionu czy kraju. Jest to więc pojęcie niestałe i nie do końca jasne. W Puratos uważamy, że bardziej stosowne jest używanie pojęcia „czyst(sz)ej etykiety”, gdyż sugeruje ono, że czysta etykieta nie jest czymś skończonym, ale wciąż trwającym procesem.
W Puratos posiadamy wiedzę i doświadczenie w zakresie piekarnictwa, cukiernictwa i produkcji czekolady, dzięki czemu możemy pomóc Ci opracować krótszą i czystszą listę składników końcowego produktu. Poszukujemy harmonii i równowagi pomiędzy poszczególnymi elementami wyrobów gotowych, a co za tym idzie – zmniejszamy ilość składników na etykiecie.
Puratos posiada ogromny zasób produktów, które od wielu dekad cieszą się powodzeniem wśród klientów – np. S500 – najlepszy polepszacz do pieczywa. Dla tego typu produktów oferujemy standardowy asortyment oraz alternatywę z czyst(sz)ą etykietą. Jednakże każdy nowy produkt jest od początku tworzony w taki sposób, by jego skład był tak czysty, jak to możliwe.
Jesteś ciekawy, jakie rozwiązania czystszą etykietą posiada Puratos? Skontaktuj się z nami.