Tort naleśnikowy

TORT NALEŚNIKOWY

Ciasto naleśnikowe
Umieścić wszystkie składniki w misie miksera i ubijać rózgą przez ok. 4 minuty. Z ciasta usmażyć naleśniki na patelni o średnicy ok 22 cm - 50 g na sztukę. Do rantu o średnicy 18 cm włożyć 4 naleśniki tak aby zakryły spód rantu i jego boki.

Ciasto Red Velvet
Umieścić wszystkie składniki w misie miksera i wymieszać przy użyciu płaskiego mieszadła na średnich obrotach przez ok. 4 min. Całość ciasta rozprowadzić na blasze do pieczenia o wymiarach 60x40 cm. Całość wypiekać przez ok. 12 minut. Wystudzić. Wyciąć okrągłe blaty o średnicy 16 cm.

Krem czekoladowy
Żelatynę namoczyć w wodzie. Z białej czekolady i śmietany przygotować ganache i delikatnie ostudzić. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Śmietany ubić razem z Deli Mascarpone. Całość połączyć z ganache czekoladowym. Krem szprycować po ok. 250g na warstwę naleśników, w krem wciśnąć 30g malin. Włożyć blat Red Velvet. Powtórzyć z kolejną warstwą. Drugi blat wyrównać kremem do wysokości rantu. Zawinąć wystającymi naleśnikami i dołożyć dodatkowy naleśnik na spód. Schłodzić przez noc.

Dekoracja
Podgrzać żel Harmony z wodą. Dekorować owocami według uznania.

Tort naleśnikowy

Poziom trudności:  

Tort naleśnikowy to prosty i efektowny przepis: czerwone blaty ciasta biszkoptowo-tłuszczowego przełożone lekkim, ale bogatym w smak kremem. Udekorowane udrapowanym naleśnikiem i owocami zyskają uznanie wielu miłośników słodkich propozycji.

Sprawdź

Podobne receptury