kg/l | ||
---|---|---|
Ciasto | ||
Mieszanka do pączków Krapfenkonzentrat Extra 25% | 2,5 | |
Mąka pszenna TYP 500 | 10 | |
Drożdże | 0,67 | |
Olej | 0,67 | |
Woda | 4,67 | |
Ciasto total | 636 | |
Wykończenie | ||
Carat Coverlux Dark | 3,5 | |
Olej | 0,52 | |
Wykończenie total | 87 |
CIASTO: wszystkie składniki wymieszać za pomocą miesiarki spiralnej aż do uzyskania mocnej siatki glutenowej. Ciasto podzielić na kęsy i zaokrąglić przy pomocy dzielarki lub ręcznie. Nadać kształt donuta robiąc otwór w środku ciasta i delikatnie rozciągnąć. Następnie wyłożyć na deski posypane mąką pszenną. Pączki oprószyć delikatnie mąką, lekko przygnieść ręką i wstawić na około 40 - 50 minut do garowni. Wygarowane pączki położyć w przewiewne miejsce do oskórzenia. Smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 180°C trzykrotnie odwracając pączki.
WYKOŃCZENIE: Carat Coverlux Dark z dodatkiem oleju rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie polewą udekorować wysmażone pączki.