Składnki

kg/l
Ciasto
Mieszanka do pączków Krapfenkonzentrat Extra 25% 2,5
Mąka pszenna TYP 500 10
Drożdże 0,67
Olej 0,67
Woda 4,67
Ciasto total 636
Wykończenie
Carat Coverlux Dark 3,5
Olej 0,52
Wykończenie total 87

Metoda

CIASTO: wszystkie składniki wymieszać za pomocą miesiarki spiralnej aż do uzyskania mocnej siatki glutenowej. Ciasto podzielić na kęsy i zaokrąglić przy pomocy dzielarki lub ręcznie. Nadać kształt donuta robiąc otwór w środku ciasta i delikatnie rozciągnąć. Następnie wyłożyć na deski posypane mąką pszenną. Pączki oprószyć delikatnie mąką, lekko przygnieść ręką i wstawić na około 40 - 50 minut do garowni. Wygarowane pączki położyć w przewiewne miejsce do oskórzenia. Smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 180°C trzykrotnie odwracając pączki.

WYKOŃCZENIE: Carat Coverlux Dark z dodatkiem oleju rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie polewą udekorować wysmażone pączki.