Ciasto Wholegrain z maliną i ganachem czekoladowym

Ciasto Wholegrain z maliną i ganachem czekoladowym

To ciasto łączy w sobie naturalną pełnoziarnistą bazę Tegral Satin Wholegrain z 53% mąki pełnoziarnistej, intensywny smak czekoladowego ganache i świeżość malin — bez dodatku cukru, za to z wysoką zawartością błonnika, co czyni je pyszną i bardziej świadomą alternatywą dla klasycznych deserów.

PRZYGOTOWANIE

CIASTO

Połączyć wszystkie składniki w maszynie płaskim mieszadłem na średnich obrotach przez 4 minuty. Zostawić ciasto na 20 minut i zamieszać kilka obrotów. Masę włożyć w rant 30/40 cm i rozsmarować. Wyłożyć maliny obtoczone w skrobię ziemniaczaną i posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut w piecu wrzutowym.

W piecu obrotowym: wjazd 155°C przez 5 minut, a następnie 152°C przez 50 minut. Wystudzić.

Przekroić przez pół i przełożyć ganachem czekoladowym.


DEKORACJA
Maliny obtoczyć niewielką ilością skrobi ziemniaczanej i wysypać na ciasto w rancie.

KRUSZONKA PEŁNOZIARNISTA

Połączyć masło z ksylitolem i ekstraktem waniliowym.

Dodać mąkę graham i wyrobić kruszonkę. Rozsypać na malinach.


GANACHE CZEKOLADOWY

Zagotować kremówkę i połączyć z ciemną czekoladą.

Wystudzić do 35°C i wylać na pierwszy blat ciasta.

Przykryć drugim blatem.

Schłodzić.


Ciasto Wholegrain z maliną i ganachem czekoladowym

Poziom trudności:  

Sprawdź

Podobne receptury