W ubiegłym stuleciu zakwas kultura prowadzenia zakwasów niemalże zanikła ze względu na wydajność, jaką zapewniały drożdże piekarskie, których użycie pozwalało na produkcję chleba w bardzo krótkim czasie, zaspokajając zapotrzebowania na chleb szybko rosnącej światowej populacji. Pasteur nigdy by nie zgadł, jak ogromne znaczenie dla całej planety będzie miało jego odkrycie....
Zakwas jednak wraca i zostaje z nami! Współczesny konsument odkrywa na nowo korzyści, jakie posiada zakwas w porównaniu do drożdży piekarskich, czyli naturalność, właściwości organoleptyczne, trwałość i lekkostrawność, by wymienić tylko niektóre z nich. Duńska futurolog Anne Marie Dahl zapytana o opinię na temat przyszłości chleba, odpowiedziała jasno: Przyszłość chleba leży w jego przeszłości. W chlebie zawarta jest ogromna część historii, którą musimy zachować, zrozumieć i ponownie podzielić się nią z resztą społeczeństwa.
Oddajemy w Twoje ręce książkę Experience Sourdough, która zawiera przegląd wyników badań poświęconych zakwasom oraz prezentuje misję funkcjonowania Centrum Smaku Chleba w Belgii.
Pobierz elektroniczną wersję książki pobierz.
Życzymy interesującej lektury!