O-tentic: początek każdego dobrego pieczywa

Produkty

1 gru 2019

W Puratos wierzymy, że przyszłość chleba leży w jego przeszłości. Wizję tę popiera stale rosnąca popularność pieczywa rzemieślniczego. Konsumenci szukają najwyższej jakości składników i autentyczności, która przypomina im dawne dobre czasy. Właśnie dlatego Puratos opracował O-tentic. Oparty na fermentacji zakwasów, O-tentic daje każdemu piekarzowi możliwość robienia pieczywa, tak jak za dawnych czasów.

Czy właściwie jest O-tentic?

Niektórzy nazywają O-tentic aktywnym składnikiem piekarniczym. Ale my wolimy nazywać go początkiem każdego pełnego smaku aromatu pieczywa o doskonałej teksturze. O-tentic zawiera zakwas, dzięki czemu każdy piekarz może wytwarzać smaczne, świeże i chrupiące pieczywo. Ten produkt gwarantuje, że Twoje wypieki będą miały aromatyczny i szklisty miękisz oraz aromatyczną, przyjemnie chrupiącą skórką.

Z O-tentic stworzysz dowolny rodzaj pieczywa: od aromatycznej bułki knypel, po bagietkę i chleb mieszany, aż po chleb żytni.

Jeden produkt, nieskończone możliwości!

Jak powstał O-tentic?

Wszystko zaczęło się w miejscu zwanym Altamura, w południowych Włoszech. Ta mała wioska w Apulii od dawna znana jest z pysznego, wybornego pieczywa. W 37 roku p.n.e. Horacy skosztował chleba Altamura i uwiedziony jego wyjątkowym i naturalnym smakiem napisał w swoim osobistym dzienniku, że jego zdaniem „najlepsze chleby na świecie” są wypiekane w Altamura.

Nasz O-tentic Durum oparty jest w 100% na mące pszennej durum, podobnie jak chleb Altamura, nadając pieczywu typowego dla śródziemnomorskiego smaku: aromatyczny, orzechowy i kremowy. Dzięki zastosowaniu najnowszej technologii fermentacji Puratos odtworzył smak tego znanego włoskiego specjału.

 

Jak używa się O-tentic?

O-tentic to niezwykle łatwy w użyciu produkt. Dodając jedynie mąkę, sól i wodę do składników aktywnych zawartych w O-tentic, możesz przygotować pieczywo o unikalnym smaku i strukturze. O-tentic jest dozowany w 4% w stosunku do masy mąki.

Kluczowym etapem przygotowania pieczywa jest temperatura ciasta pod koniec miesienia. W tym momencie ciasto powinno wynosić około 25 ° C. Etap fermentacji jest również niezbędny, ponieważ pozwala on pieczywu rozwinąć złożony bukiet smaków typowych dla O-tentic.

Stosowanie O-tentic to idealny początek dobrego chleba. Jeśli chcesz zrobić krok dalej, pomyśl o dodaniu specjalnych ziaren Softgrain lub Sapore - naszej gamy zakwasów piekarniczych.