Chleb żytni

Chleb żytni powstaje poprzez połączenie mąki żytniej z mąką pszenną.

Chleb żytni jest rodzajem chleba wytwarzanego z różnych proporcji mąki z ziarna żyta. Może być jasny lub ciemny, w zależności od rodzaju użytej mąki. Jego struktura jest zwykle gęstsza od chleba z mąki pszennej. Zawiera więcej błonnika niż chleb biały. Często ma ciemniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.

Komponenty Puratos

O-Tentic Durum

O-TENTIC to innowacyjny komponent piekarniczy. Unikalna kompozycja produktu pozwala konsumentom delektować się smakiem pieczywa wyrabianego na naturalnych zakwasach poddanych długotrwałej fermentacji. Zapewnia smak typowego pieczywa włoskiego.

Softgrain 5 Grains

Gotowe do użycia ziarna zbóż i nasion, moczone i gotowane w naturalnym zakwasie Sapore. Zakwas Sapore sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.

S500 Acti Plus

Najbardziej zaawansowany polepszacz, stworzony w oparciu o nowetechnologie Acti Plus. Sprawdza się w każdym piecu i w dowolnej technologii, nawet przy wahaniu parametrów jakościowych mąki. Bardzo dobre efektyuzyskuje się również na liniach technologicznych.

Roggenbrot ohne Hefe CL

Pieczywo żytnie. Do produkcji chleba żytniego bez drożdży. Łatwa w produkcji. Pieczywo zgodne z trendami, daje poczucie sytości.

O-Tentic Origin

O-TENTIC to innowacyjny komponent piekarniczy. Unikalna kompozycja produktu pozwala konsumentom delektować się smakiem pieczywa wyrabianego na naturalnych zakwasach poddanych długotrwałej fermentacji. Daje oryginalny aromat pieczywa poprzez naturalną fermentację.

Softgrain Spelt

Gotowe do użycia ziarna orkiszu, moczne i gotowane w naturalnym zakwasie Sapore. Zakwas Sapore sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.

Softgrain Kiełki Żyta

Fermentowane kiełkujące ziarno żyta w zakwasie.

S500 Tolerance

Polepszacz do wypieku pieczywa pszennego - technologia odroczonego rozrostu. Charakteryzuje się wysoką tolerancją w procesie technologicznym.