Ciasto francuskie

Ciasto francuskie zostało wymyślone w około 1645 przez francuskiego młodego kucharza o imieniu Klaudiusz Gele. Pod koniec nauki Klaudiusz chciał upiec pyszny bochenek chleba dla swojego chorego ojca, któremu zalecono dietę złożoną bazującą na wodzie, mące i maśle. Klaudiusz przygotował ciasto, do którego dodał masło. Wyrabiając ciasto na stole złożył je dziesięciokrotnie, po czym uformował ciasto w kształcie bochenka. Szef kuchni, który obserwował tę procedurę, doradził Klaudiuszowi, aby zrezygnował z upieczenia bochenka, ponieważ sądził, że z niego wypłynie masło. Mimo to, bochenek trafił do pieca. Po wypieczeniu kształt i rozmiar bohenka zaskoczył zarówno szefa kuchni jak i Klaudiusza. Po ukończeniu nauki Klaudiusz wyjechał do Paryża, gdzie znalazł pracę w cukierni Rosabau. Tam dopracował swój wynalazek, dzięki któremu sklep zyskał ogromną fortunę i renomę. Nastpępnie Klaudiusz udał się do Florencji, gdzie pracował w cukierni Brothers Mosca. Mimo, że Bracia Mosca przypisywali sobie wynalezienie ciastka francuskiego, to Klaudiusz zachował dla siebie tajemnicę tego wypieku, zawsze przygotowując swoje wypieki w zamkniętym pokoju.

Komponenty Puratos

Carat Decorcrem White

Polewa czekoladowa, idealnie nadaje się do dekorowaniaciast, babek i tortów.

Cremfil Silk z belgisjką czekoladą

Gotowe do użycia, termostabline nadzienie cukiernicze kremowe waniliowe z belgijską czekoladą

Cremfil Silk Advocat

Gotowe do użycia, odporne na zapiekanie i zamrażanie nadzienie kremowe. Charakteryzuje się apetycznym kolorem oraz delikatnym smakiem i konsystencją. Termin przydatności do spożycia w gotowym wyrobie: do jednego tygodnia.

Carat Decorcrem Dark

Polewa czekoladowa, idealnie nadaje się do dekorowaniaciast, babek i tortów.

Cremfil Classic Advocat

Nadzienie kremowe o wielu zastosowaniach. Jest gotowe do użyciaod razu po otwarciu opakowania. Odporne na zapiekanie i zamrażanie.

Cremfil Classic Malinowy

Nadzienie kremowe o wielu zastosowaniach. Jest gotowe do użyciaod razu po otwarciu opakowania. Odporne na zapiekanie i zamrażanie.

Belcolade

Belgijska czekolada

Mimetic 32

Mimetic - nowa generacja tłuszczu do laminacji, która pozwoli doświadczyć przyjemności francuskich ciastek w najlepszym wydaniu.