Ciabatta

Ta włoska specjalność, która pochodzi z północno-włoskiej prowincji Lombardia, jest rodzajem chrupiącej bułki o fenomenalnie lekkiej strukturze miękiszu. Do jej przygotowywania stosuje się oliwę z oliwek, co nadaje jej śródziemnomorski smak i miękką, delikatną strukturę.

W 1982 roku zebrała się niewielka grupka oddanych ekspertów w dziedzinie mąki, aby porozmawiać o cieście. Jeden z nich, Arnoldi Cavallari, czterdziestoletni młynarz, był szczególnie zainspirowany wymianą zdań znawców branży. Przez lata Rzym mógł tylko patrzeć z przerażeniem, jak wielka bagietka importowana z Francji grozi monopolizacją lukratywnego włoskiego przemysłu kanapkowego. Nadszedł czas, aby odeprzeć z równie komercyjnym produktem. Tak właśnie Cavallari wymyślił Ciabatta Polesano. Został okrzyknięty chlebem, który uratował Włochy, i od tego czasu zdobył świat producentów kanapek.

Komponenty Puratos

Softgrain Spelt

Gotowe do użycia ziarna orkiszu, moczne i gotowane w naturalnym zakwasie Sapore. Zakwas Sapore sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.

Hydra Rolls

Polepszacz do pieczywa pszennego w płynie

Easy Viva

Mieszanka piekarnicza przeznaczona do produkcji tradycyjnego pieczywa włoskiego.

Softgrain Kiełki Żyta

Fermentowane kiełkujące ziarno żyta w zakwasie.

S500 Tolerance

Polepszacz do wypieku pieczywa pszennego - technologia odroczonego rozrostu. Charakteryzuje się wysoką tolerancją w procesie technologicznym.

Hydra Acti Plus

Polepszacz do pieczywa pszennego w płynie

S500 Kimo Long

Polepszacz gwarantujący zachowanie wszelkich właściwości ciastaw trakcie mrożenia, nawet jeśli czas mrożenia jest długi. Po rozmrożeniuciasto zachowuje właściwą objętość i miękisz. Pozostaje świeże przez długiczas.

Softgrain 5 Grains

Gotowe do użycia ziarna zbóż i nasion, moczne i gotowane w naturalnym zakwasie Sapore. Zakwas Sapore sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.