Ciabatta

Ta włoska specjalność, która pochodzi z północno-włoskiej prowincji Lombardia, jest rodzajem chrupiącej bułki o fenomenalnie lekkiej strukturze miękiszu. Do jej przygotowywania stosuje się oliwę z oliwek, co nadaje jej śródziemnomorski smak i miękką, delikatną strukturę.

W 1982 roku zebrała się niewielka grupka oddanych ekspertów w dziedzinie mąki, aby porozmawiać o cieście. Jeden z nich, Arnoldi Cavallari, czterdziestoletni młynarz, był szczególnie zainspirowany wymianą zdań znawców branży. Przez lata Rzym mógł tylko patrzeć z przerażeniem, jak wielka bagietka importowana z Francji grozi monopolizacją lukratywnego włoskiego przemysłu kanapkowego. Nadszedł czas, aby odeprzeć z równie komercyjnym produktem. Tak właśnie Cavallari wymyślił Ciabatta Polesano. Został okrzyknięty chlebem, który uratował Włochy, i od tego czasu zdobył świat producentów kanapek.

Komponenty Puratos

O-Tentic Durum

O-TENTIC to innowacyjny komponent piekarniczy. Unikalna kompozycja produktu pozwala konsumentom delektować się smakiem pieczywa wyrabianego na naturalnych zakwasach poddanych długotrwałej fermentacji. Zapewnia smak typowego pieczywa włoskiego.

Easy Viva

Mieszanka piekarnicza przeznaczona do produkcji tradycyjnego pieczywa włoskiego.

Softgrain 5 Grains

Gotowe do użycia ziarna zbóż i nasion, moczone i gotowane w naturalnym zakwasie Sapore. Zakwas Sapore sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.

Tigris Blue

Polepszacz w proszku do pieczywa pszennego.

S500 Acti Plus

Najbardziej zaawansowany polepszacz, stworzony w oparciu o nowetechnologie Acti Plus. Sprawdza się w każdym piecu i w dowolnej technologii, nawet przy wahaniu parametrów jakościowych mąki. Bardzo dobre efektyuzyskuje się również na liniach technologicznych.

O-Tentic Origin

O-TENTIC to innowacyjny komponent piekarniczy. Unikalna kompozycja produktu pozwala konsumentom delektować się smakiem pieczywa wyrabianego na naturalnych zakwasach poddanych długotrwałej fermentacji. Daje oryginalny aromat pieczywa poprzez naturalną fermentację.

Softgrain Spelt

Gotowe do użycia ziarna orkiszu, moczne i gotowane w naturalnym zakwasie Sapore. Zakwas Sapore sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.

Hydra Rolls

Polepszacz do pieczywa pszennego w płynie