Ciabatta

Ta włoska specjalność, która pochodzi z północno-włoskiej prowincji Lombardia, jest rodzajem chrupiącej bułki o fenomenalnie lekkiej strukturze miękiszu. Do jej przygotowywania stosuje się oliwę z oliwek, co nadaje jej śródziemnomorski smak i miękką, delikatną strukturę.

W 1982 roku zebrała się niewielka grupka oddanych ekspertów w dziedzinie mąki, aby porozmawiać o cieście. Jeden z nich, Arnoldi Cavallari, czterdziestoletni młynarz, był szczególnie zainspirowany wymianą zdań znawców branży. Przez lata Rzym mógł tylko patrzeć z przerażeniem, jak wielka bagietka importowana z Francji grozi monopolizacją lukratywnego włoskiego przemysłu kanapkowego. Nadszedł czas, aby odeprzeć z równie komercyjnym produktem. Tak właśnie Cavallari wymyślił Ciabatta Polesano. Został okrzyknięty chlebem, który uratował Włochy, i od tego czasu zdobył świat producentów kanapek.

Komponenty Puratos

Hydra Acti Plus

Polepszacz do pieczywa pszennego w płynie

Easy Viva

Mieszanka piekarnicza przeznaczona do produkcji tradycyjnego pieczywa włoskiego.

Hydra Rolls

Polepszacz do pieczywa pszennego w płynie

S500 Acti Plus

Najbardziej zaawansowany polepszacz, stworzony w oparciu o nowetechnologie Acti Plus. Sprawdza się w każdym piecu i w dowolnej technologii, nawet przy wahaniu parametrów jakościowych mąki. Bardzo dobre efektyuzyskuje się również na liniach technologicznych.

O-Tentic Origin

O-TENTIC to innowacyjny komponent piekarniczy. Unikalna kompozycja produktu pozwala konsumentom delektować się smakiem pieczywa wyrabianego na naturalnych zakwasach poddanych długotrwałej fermentacji. Daje oryginalny aromat pieczywa poprzez naturalną fermentację.

Softgrain Kiełki Żyta

Fermentowane kiełkujące ziarno żyta w zakwasie.

S500 Tolerance

Polepszacz do wypieku pieczywa pszennego - technologia odroczonego rozrostu. Charakteryzuje się wysoką tolerancją w procesie technologicznym.

S500 Kimo Long

Polepszacz gwarantujący zachowanie wszelkich właściwości ciastaw trakcie mrożenia, nawet jeśli czas mrożenia jest długi. Po rozmrożeniuciasto zachowuje właściwą objętość i miękisz. Pozostaje świeże przez długiczas.