Nasza historia

Z firmy założonej w Belgii przez ojca i syna, przekształciliśmy się w globalną grupę zatrudniającą ponad 9000 pracowników, posiadającą 93 ośrodki innowacji i ponad 65 zakładów produkcyjnych w 81 krajach. Z dumą patrzymy na to stulecie ciężkiej pracy, odwagi i nowatorskich rozwiązań. Dziękujemy za to, że jesteście z nami i możemy razem planować kolejne 100 lat wspólnego sukcesu!

Puratos rozpoczyna działalność w Brukseli

1919

 

Firma Puratos została założona w Brukseli, w Belgii, kiedy Henri Groot postanowił produkować i sprzedawać surowce dla piekarzy i cukierników. Na próbę, do produkcji sucharków sprowadził z Holandii galaretkę. W 1920 roku Henri Groot włączył do współpracy syna i uruchomił produkcję wyrobów do ciast i lodów. Ojciec i syn początkowo pracowali pod nazwą Henri Groot & Fils, później przyjęli nazwę Puratos, która do dziś jest ich spuścizną

Odkryj najważniejsze fakty i liczby dotyczące naszej firmy sto lat później.

Innowacja jest w naszym DNA

Lata 20.

 

Henri Groot i jego syn od samego początku inwestowali w badania i innowacje. Poszukiwanie nowych produktów jest więc wpisane w DNA firmy Puratos. Pierwszy patent firmy dotyczył zaczynu wytwarzanego z miodu.

Następnie, narodził się Pura Malté. Ten smaczny chleb, produkowany z mieszanki prażonych zarodków pszennych, słodu i otrębów, powstał w oryginalny jak na owe czasy sposób. Kiełki pszenicy prażono w maszynie wynalezionej przez profesora Picarda, znanego z rekordowych lotów balonem z helem i wynalezienia batyskafu. Chleb był również zdrowy, a jego slogan brzmiał "Ratuj zdrowie z Pura-Malté!". Aby był jeszcze atrakcyjniejszy, używano specjalnej owalnej formy, a także etykiety. Dziś uważamy markowe opakowania za coś oczywistego, ale w tamtych czasach były one czymś niespotykanym!

Puratos do dziś intensywnie inwestuje w innowacje, badania i rozwój.

Pura-Malté
Zdrowie i dobre samopoczucie zawsze były najważniejsze

Lata 30.

 

Nazwa Puratos została po raz pierwszy użyta jako nazwa firmy i marki w latach trzydziestych ubiegłego wieku. W tym czasie firma miała już w swoim asortymencie ponad 36 produktów. Po ogromnym sukcesie chleba Pura-Malté, kontynuowaliśmy badania nad zdrowym pieczywem. W ten sposób powstało Germo Blè - rodzaj chleba o wysokiej zawartości witamin oraz Pan'Or - mieszanka chlebowa dla osób na diecie.

 

Ludzie na całym świecie starają się żyć zdrowiej, aby móc dłużej cieszyć się dobrymi rzeczami w życiu i w lepszym świecie. Dlatego w firmie Puratos staramy się każdego dnia oferować zdrowsze rozwiązania. Już dziś dowiedz się więcej o naszych rozwiązaniach z zakresu zdrowia i dobrego samopoczucia.

DonaldDuck
Gołębie uratowały firmę

Lata 40.

 

Wojna zebrała swoje żniwo, a w latach które po niej nastąpiły tłuszcz i cukier były mocno racjonowane. Ponieważ były to niezbędne składniki do produkcji, firma Puratos poniosła katastrofalne straty finansowe, a wszyscy pracownicy otrzymali list informujący ich, że zostaną zwolnieni. Kierownictwo firmy nie chciało jednak do tego dopuścić i szukało wyjścia z sytuacji.

W 1949 roku bardzo popularną rozrywką były wyścigi gołębi. Przypadkowo odkryliśmy, że gołębie jedzące chleb Pura-Malté wyglądały znacznie zdrowiej i lepiej radziły sobie podczas wyścigów. Odwiedzaliśmy więc wieczorami kluby hodowców gołębi pocztowych, aby przekonać ich członków, że produkty Puratos uczynią z ich pierzastych przyjaciół mistrzów. W efekcie zaczęły napływać zamówienia. Puratos wyszedł z kłopotów i zaczął ponownie się rozwijać - co w trudnych latach powojennych było niebywałym osiągnięciem!

Pigeons
Pierwszy prawdziwy polepszacz chleba i obsługa klienta

Lata 50.

 

Sztuka pieczenia nie jest łatwa. Wiele czynników ma na nią wpływ: pogoda i temperatura mogą mieć wpływ na chleb; mąka z nowego sezonu może być inna; drożdże mogą się dojrzewać, a różne urządzenia mogą dawać odmienne rezultaty.

W 1953 roku wprowadziliśmy na rynek T500 - pierwszy w historii kompletny polepszacz do chleba zawierający tłuszcz, emulgator, cukier i witaminę C. Pierwszy sprzedawca rozpoczął podróż po całej Europie, aby zapoznać piekarzy z nowym produktem. Wydaliśmy również czasopismo, aby ułatwić dostęp do informacji. Wprowadziliśmy podręczniki i samouczki, a nawet uruchomiliśmy specjalną linię telefoniczną, aby odpowiadać na pytania naszych klientów.

Obecnie dysponujemy całą globalną siecią Centrów Innowacji oraz zespołem doradców technicznych, aby pomóc Państwu w doskonaleniu umiejętności piekarskich, cukierniczych i czekoladniczych.

T500
Nowa siedziba w Belgii i druga generacja

Lata 60.

 

W latach 60. otworzyliśmy naszą siedzibę w Groot-Bijgaarden, na obrzeżach Brukseli, w Belgii, gdzie jesteśmy się do dziś. Na tym etapie naszej drogi do firmy dołączyło drugie pokolenie rodziny Puratos. Wkrótce zapoczątkowali oni nową erę internacjonalizacji, wprowadzając nowe, innowacyjne produkty i urozmaicając naszą ofertę.

PuratosGrootBijgaarden
Chleb na najwyższym poziomie

Lata 70.

 

W połowie lat 70-tych, 20 lat po wprowadzeniu rewolucyjnego polepszacza T500 – konkurencja w końcu nas dogoniła, przynajmniej z technicznego punktu widzenia. Jeśli chcieliśmy, by Puratos nadal wyróżniał się z tłumu, nasze laboratoria musiały szybko wymyślić coś nowego!

W 1975 r. powstał polepszacz S500. Dzięki niemu mogliśmy stopniowo zdobywać nowe rynki w obu Amerykach, Afryce, na Bliskim Wschodzie i w Azji. Od tego czasu S500 stał się głównym produktem naszej grupy, z ponad 100 recepturami dostosowanymi do lokalnych potrzeb. Obecnie S500 sprzedajemy w każdym miejscu na świecie co 80 sekund!

S500
Początek Belcolade - prawdziwej belgijskiej czekolady

Lata 80.

 

IW latach 80-tych zagraniczni inwestorzy zaczęli kupować największe belgijskie firmy czekoladowe. Kraj ryzykował utratę części swojego dziedzictwa narodowego. W tym samym czasie firma Puratos zdała sobie sprawę, że czekolada jest brakującym ogniwem w naszym portfolio wyrobów piekarniczych i cukierniczych. W ten sposób narodziła się marka Belcolade.

Pochodzenie ziaren kakaowca oraz sposób ich obróbki, fermentacji i suszenia ma znaczący wpływ na smak czekolady. Dlatego Puratos ma pełną kontrolę nad wszystkimi składnikami i procesem produkcji czekolady, w tym nad pozyskiwaniem ziaren kakaowca. Wszystkie te czynniki sprawiają, że czekolada Belcolade ma wspaniały smak!

Więcej informacji o Belcolade można znaleźć na stronie www.belcolade.com 

Belcolade
Opanowanie pełnego procesu produkcji

Lata 90.

 

Pod koniec lat 90-tych Puratos był jedyną firmą w branży, która produkowała we własnym zakresie wszystkie niezbędne składniki wysokowydajnego polepszacza lub mieszanki chlebowej. W tym czasie wprowadziliśmy również na rynek asortyment zakwasów pod nazwą Sapore. Nazwa Sapore jest anagramem słowa "opera" – wszystkie produkty Sapore noszą nazwy słynnych dzieł, takich jak Traviata, Norma, Oracolo i wiele innych.

Odkryj naszą aktualną ofertę polepszaczy i zakwasów.

SaporeTraviata
The launch of O-tentic and the further expansion of our product portfolio

Lata 2000.

 

Dzięki zastosowaniu najnowocześniejszej technologii fermentacji, firma Puratos stworzyła O-tentic – produkt, który pozwala piekarzom w prosty sposób tworzyć chleby o niepowtarzalnym profilu aromatycznym i autentycznym charakterze. A wszystko to przy użyciu zaledwie czterech składników: mąki, wody, soli i O-tentic!

W roku 2004 Puratos nabył firmę PatisFrance – wiodącego francuskiego dystrybutora i producenta specjalizującego się w przetwórstwie świeżych owoców i orzechów. Wprowadzenie na rynek innych nowych produktów, takich jak Harmony SublimoCryst-o-filAmbiante oraz Acti-fresh, umożliwiło nam dalsze rozszerzenie oferty produktów dla piekarzy, cukierników i czekoladników.

Otentic
T<b>Taste Tomorrow - pierwsze globalne badanie konsumenckie dla branży piekarniczej, cukierniczej i czekoladowej</b>

2011 r.

 

Ponieważ świat wciąż się zmienia, rozumiemy, że umiejętność przewidywania tego, co nadejdzie w przyszłości, ma dla Ciebie kluczowe znaczenie. Dlatego pod koniec 2011 roku firma Puratos po raz pierwszy zebrała od konsumentów z całego świata dane dotyczące ich przyzwyczajeń i opinii na temat pieczywa, ciast, wyrobów cukierniczych i czekolady. W ten sposób powstało nasze unikalne badanie Taste Tomorrow survey, które dostarcza kompleksowych informacji o postawach i wyborach konsumentów globalnych i lokalnych, śledząc ewolucję trendów i wskazując nowe.

.

TasteTomorrow
Premiera Sensobusa – mobilne laboratorium analizy sensorycznej

2012 r.

 

Wiemy, że smak jest kluczowym czynnikiem przy zakupie produktów piekarniczych, cukierniczych, ciastkarskich i czekoladowych. Ale jak możemy pomóc naszym klientom w tworzeniu najlepszych w smaku wyrobów gotowych? Oczywiście zwracając się bezpośrednio do konsumentów i pytając ich o zdanie!

Dlatego właśnie w 2012 roku uruchomiliśmy Sensobus. To w pełni wyposażone laboratorium analizy sensorycznej na kółkach może podróżować do miejsc, w których nasi konsumenci dokonują zakupów spożywczych i poznać opinię nawet 300 osób dziennie!

Dowiedz się więcej o naszym Sensobusie.

Sensobus
Otwarcie Biblioteki Zakwasów

2013 r.

 

W firmie Puratos pasja do zakwasu ma głębokie korzenie. Jesteśmy przekonani, że przyszłość chleba tkwi w jego przeszłości. Cieszymy się, że możemy podzielić się tym z naszymi klientami i pomóc im w tworzeniu smacznego, wysokiej jakości chleba, jak za starych dobrych czasów!

W 2013 roku, w belgijskim Saint-Vith, w Centrum Smaku Chleba, uruchomiliśmy Bibliotekę Zakwasów Puratos. Znajdziesz w niej autentyczną kolekcję zakwasów z całego świata. Obecnie w Bibliotece Zakwasów przechowywanych jest ponad 130 zakwasów.

SourdoughLibrary
Otwarcie pierwszej Szkoły Piekarstwa w Bombaju, Indie

2014 r.

 

Kiedy Puratos rozpoczął działalność w Indiach, zauważyliśmy wiele dzieci na ulicach. Ich rodzice zarabiali minimalne pensje i nie mogli inwestować w ich edukację. W tym samym czasie coraz trudniej było nam znaleźć wykwalifikowanych doradców technicznych – zmagaliśmy się z tym samym problemem, co nasi klienci, którzy również borykali się z poważnym brakiem wykwalifikowanych piekarzy, cukierników i czekoladników. W ten sposób powstał pomysł na naszą Szkołę Piekarstwa, a zaledwie kilka lat później, w 2014 roku we współpracy z Bakery School Foundation została otwarta pierwsza placówka w Bombaju. Po niej powstało wiele kolejnych m.in. w Brazylii, Meksyku, RPA, Rumunii i na Filipinach.

Czytaj więcej o Fundacji Szkół Piekarskich.

BakerySchoolIndia
Wprowadzenie Cacao-Trace

2015 r.

 

Tradycyjny sposób pracy w przemyśle czekoladowym nie zapewnia zrównoważonej przyszłości. Co więcej, ceny, jakie rolnicy otrzymują za kakao, są zbyt niskie. Zmusiło to wielu z nich do zaprzestania uprawy i przekształcenia swoich plantacji lub po prostu całkowitego porzucenia rolnictwa.

Nasz program zrównoważonego pozyskiwania kakao wyróżnia się tym, że koncentruje się na tworzeniu wartości dla wszystkich, od plantatorów kakao aż po konsumentów. Program Cacao-Trace gwarantuje, że rolnicy otrzymują najlepszą możliwą cenę za swoje ziarna kakao. Otrzymują oni cenę premium oraz Premię Czekoladową w wysokości 0,10 euro za każdy sprzedany kilogram. Dzięki naszej wyjątkowej wiedzy na temat fermentacji oraz międzynarodowej sieci ośrodków zajmujących się zbiorem, tworzymy czekoladę o doskonałym smaku. Tym samym konsumenci zyskują lepszy smak i wszyscy wygrywają!

Dowiedz się więcej o programie Cacao-Trace.

CacaoTrace
Nowi udziałowcy dołączają do zarządu

2016 r.

 

Jedną z mocnych stron firm rodzinnych jest to, że myślą one w kategoriach pokoleń, a nie wyników kwartalnych. W 2016 r. do zarządu Puratos dołączyło nowe pokolenie udziałowców, którzy podkreślili znaczenie tworzenia wartości wykraczającej poza wartość ekonomiczną. Było to jedno z naszych kluczowych zobowiązań przez ostatnie 100 lat i zależy nam na tym, aby realizować je przez kolejne stulecia. Robimy to dla rolników i dostawców, z którymi współpracujemy, dla pracowników firmy Puratos, dla społeczności, w których żyjemy i dla których pracujemy, dla dziedzictwa naszych produktów, dla zdrowia i dobrego samopoczucia naszych klientów i konsumentów, i wreszcie, co nie mniej ważne, dla planety Ziemi.

Odkryj nasze zobowiązania wobec przyszłych pokoleń.

OurCommitments
100 lat Puratos

2019 r.

 

Puratos przebył niesamowitą drogę w ciągu stu lat. W 1919 r. w małej pracowni w Brukseli powstały pierwsze bochenki chleba, które trafiły do ​​zaledwie kilku piekarzy. W 2019 roku międzynarodowa grupa o obrotach 2 miliardów euro zatrudnia ponad 9000 pracowników w 63 jednostkach produkcyjnych i 104 spółkach zależnych. Dostarczamy nasze produkty do piekarzy, cukierników, cukierników, producentów przemysłowych i gastronomii w około stu krajach.

100YearsPuratos
Nasze dziedzictwo

2021 r.

 

Nikomu nie wolno ignorować pilnej potrzeby zmniejszenia globalnego wpływu na środowisko. Zmiany klimatyczne, intensywna produkcja żywności i emisje szkodliwych substancji do atmosfery to tylko niektóre z problemów, z którymi wszyscy musimy się dziś zmierzyć.

Dlatego właśnie firma Puratos podjęła się realizacji ambitnego programu “Misja na Marsa”. Wykorzystując najsurowsze warunki panujące na planecie Mars jako niezwykłe źródło inspiracji, chcemy jeszcze bardziej wzmocnić nastawienie na innowacje i pomóc naszym klientom rozwijać ich działalność w bardziej zrównoważony sposób, wywierając pozytywny wpływ na cały łańcuch produkcji chleba, wyrobów cukierniczych i czekolady. Pomóż nam kontynuować innowacje, aby w przyszłości dostarczać zdrową, pożywną i smaczną żywność.

Aby wspierać rozwój przełomowych produktów, usług i składników, a także stymulować współpracę ze start-upami i MŚP, w 2021 roku stworzyliśmy fundusz FoodTech Venture, Sparkalis, który umożliwi twórcom zmian w branży food-tech oraz start-upom przekucie pomysłów w sukces.

Dziękujemy za zapoznanie się z historią z Puratos. Mamy nadzieję, że była ona dla Ciebie inspirująca i z niecierpliwością czekamy na możliwość podzielenia się z Tobą kolejnymi doświadczeniami, dzięki którym Twoja firma będzie mogła się rozwijać.

SpaceBakery