Pączek precel

Składniki

kg
Ciasto
Mieszanka do pączków Krapfenkonzentrat Extra 25% 2,50
Mąka pszenna T500 10,00
Drożdże 0,67
Olej 0,67
Woda 4,67
Ciasto total 18,51
Nadzienie i wykończenie
Süße Schnee S40 0,03
Carat Coverlux Dark 0,12
Olej 0,018
Orzechy ziemne 0,08
Nadzienie i wykończenie total 0,248

Metoda

RECEPTURA NA 10 SZT.

Ciasto: wszystkie składniki wymieszać za pomocą miesiarki spiralnej aż do uzyskania mocnej siatki glutenowej. Ciasto podzielić na kęsy i zaokrąglić przy pomocy dzielarki lub ręcznie,  następnie wyłożyć na deski posypane mąką pszenną. Pączki oprószyć delikatnie mąką, lekko przygnieść ręką i wstawić na około 40-50 minut do garowni. Wygarowane pączki położyć w przewiewne miejsce do oskórzenia. Smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do temperatury 180°C trzykrotnie odwracając pączki.

Obróbka ciasta: Po podzieleniu każdy z kęsów wydłużamy i nadajemy kształt precla.

Wersja 1: Carat Coverlux Dark rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i dodać olej (nie przekraczać temp. 45 °C). Wyszprycować nadzienie Cremfil Słony Karmel. Posypać orzechami ziemnymi uprażonymi w piecu przez 10 min. w temp. 180-190 °C.

Wersja 2: pączek oprószyć cukrem Süße Schnee S40.