Chleb żytni

Chleb żytni powstaje poprzez połączenie mąki żytniej z mąką pszenną.

Chleb żytni jest rodzajem chleba wytwarzanego z różnych proporcji mąki z ziarna żyta. Może być jasny lub ciemny, w zależności od rodzaju użytej mąki. Jego struktura jest zwykle gęstsza od chleba z mąki pszennej. Zawiera więcej błonnika niż chleb biały. Często ma ciemniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.

Komponenty Puratos

Softgrain Spelt

Gotowe do użycia ziarna orkiszu, moczne i gotowane w naturalnym zakwasie Sapore. Zakwas Sapore sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.

Softgrain Kiełki Żyta

Fermentowane kiełkujące ziarno żyta w zakwasie.

S500 Tolerance

Polepszacz do wypieku pieczywa pszennego - technologia odroczonego rozrostu. Charakteryzuje się wysoką tolerancją w procesie technologicznym.

S500 Kimo Long

Polepszacz gwarantujący zachowanie wszelkich właściwości ciastaw trakcie mrożenia, nawet jeśli czas mrożenia jest długi. Po rozmrożeniuciasto zachowuje właściwą objętość i miękisz. Pozostaje świeże przez długiczas.

Softgrain 5 Grains

Gotowe do użycia ziarna zbóż i nasion, moczne i gotowane w naturalnym zakwasie Sapore. Zakwas Sapore sprawia, że ziarna podczas wypieku pozostają miękkie.

S500 Acti Plus

Najbardziej zaawansowany polepszacz, stworzony w oparciu o nowetechnologie Acti Plus. Sprawdza się w każdym piecu i w dowolnej technologii, nawet przy wahaniu parametrów jakościowych mąki. Bardzo dobre efektyuzyskuje się również na liniach technologicznych.

S500 CL

Polepszacz nadaje się do użycia w piekarniach rzemieślniczych oraz przemysłowych. Użycie tego produktu zapewnia "czystą etykietę" gotowego wyrobu.

Sapore Aroldo

Naturalny zakwas piekarniczy w płynie. Pieczywo na bazie SaporeManru ma tradycyjny smak i aromat polskiego pieczywa, co sprawia,że doskonale odpowiada gustowi polskich konsumentów.