Pannettone

Panettone to świąteczne ciasto w kształcie kopuły, które zawiera suszone rodzynki i kandyzowane owoce. Historia mówi, że książę Mediolanu Ludovico il Moro, z okazji Bożego Narodzenia, zaprosił całą szlachtę miasta na wystawne przyjęcie w swoim zamku. Ale ku ogromnej rozpaczy szefa kuchni, okazało się, że specjalnie na te uroczystość przygotowany deser, spalił się... Chłopiec o imieniu Toni, który był pomocnikiem kucharza zakochanym w jego córce, oznajmił, że dla siebie i dla sług zamku, przygotował deser z suszonymi rodzynkami i kandyzowanymi owocami. Postanowił przekazać go szefowi kuchni i tak oto "Pane di Toni"  trafiło na książęcy stół. Wszyscy uznali, że"Pane di Toni" było pyszne i od tego czasu mediolańczycy zawsze świętują Boże Narodzenie z "Panettone".

Później, w 1821 roku, Panettone stało się symbolem wolności. Wówczas czerwone kandyzowane wiśnie i kolorowe cytryny zastąpiły rodzynki i skórki cytryny, tworząc czerwono-biało-zieloną włoską flagę. Dzisiaj Panettone jest również bardzo popularne w krajach Ameryki Południowej.

 

 

Komponenty Puratos

Softgrain Golden 6 CL

Gotowe do użycia ziarna i nasiona moczone i gotowane w zakwasie Sapore.

Carat Coverlux Milk

Uniwersalna twarda polewa premium - mleczna

Cremfil Silk Vanilla

Gotowe do użycia, odporne na zapiekanie i zamrażanie nadzienie kremowe. Charakteryzuje się apetycznym kolorem oraz delikatnym smakiem i konsystencją. Termin przydatności do spożycia w gotowym wyrobie: do jednego tygodnia.

Cremfil Classic Lemon

Nadzienie kremowe o wielu zastosowaniach. Jest gotowe do użyciaod razu po otwarciu opakowania. Odporne na zapiekanie i zamrażanie.

Carat Decorcrem White

Miękka polewa - biała. Idealnie nadaje się do dekorowania ciast, babek i tortów.

Cremfil Silk z belgisjką czekoladą

Gotowe do użycia, termostabline nadzienie cukiernicze kremowe waniliowe z belgijską czekoladą

Cremfil Silk Advocat

Gotowe do użycia, odporne na zapiekanie i zamrażanie nadzienie kremowe. Charakteryzuje się apetycznym kolorem oraz delikatnym smakiem i konsystencją. Termin przydatności do spożycia w gotowym wyrobie: do jednego tygodnia.

S500 Acti Plus

Najbardziej zaawansowany polepszacz, stworzony w oparciu o nowetechnologie Acti Plus. Sprawdza się w każdym piecu i w dowolnej technologii, nawet przy wahaniu parametrów jakościowych mąki. Bardzo dobre efektyuzyskuje się również na liniach technologicznych.