Centrum Smaku Chleba

Od lat Puratos prowadzi szczegółowe badania nad tym, co konsumenci z całego świata sądzą na temat smaku gotowych wyrobów - w szczególności pieczywa. Aby zebrać więcej informacji dotyczących smaku i procesu fermentacji chleba, otworzyliśmy Centrum Smaku Chleba.

Nasze Centrum Smaku Chleba zlokalizowane jest w Saint Vith w Belgii. Dzięki naszemu doświadczeniu w zakresie smaku, fermentacji i zasad łączenia smaków (bread pairing) możemy zbadać, w jakim stopniu naturalny aromat wpływa na smak i strukturę chleba.

Misja Centrum Smaku Chleba Puratos

Chcemy, aby nasze Centrum było miejscem spotkań przedstawicieli przemysłu piekarniczego, naukowców i pracowników Puratos, gdzie moglibyśmy wzajemnie dzielić się doświadczeniami i najlepszymi metodami w zakresie różnych aspektów technologii tworzenia smaków i procesu fermentacji. Ideą, która nam przyświeca, jest współpraca, mająca na celu zebranie specjalistycznej wiedzy i wykorzystanie jej przy produkcji wyrobów o doskonałym smaku.

Biblioteka Zakwasów

Nic bardziej nie świadczy o naszym zaangażowaniu w tworzenie pieczywa niż Biblioteka Zakwasów Puratos – pierwsza tego typu placówka na świecie. Jest ona zlokalizowana w Centrum Smaku Chleba, a celem jej założenia była chęć dzielenia się wiedzą na temat zakwasów naturalnych oraz zabezpieczenia ich bioróżnorodności. 

Pomysł jest prosty, ale bardzo istotny. Jeśli piekarz chce bezpiecznie przechowywać próbkę zakwasu, może dostarczyć ją do naszej biblioteki, gdzie przenalizujemy jej zawartość i szczegółowo opiszemy składniki. Następnie, żywy zakwas możemy przechowywać w bezpiecznych warunkach przez wiele lat.

Z dumą możemy stwierdzić, że w bibliotece znajduje się unikatowa kolekcja zakwasów z całego świata, która obejmuje ponad 700 szczepów drożdży i 1500 rodzajów bakterii mlekowych.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o naszym Centrum Smaku Chleba albo zaangażować się w zachowywanie światowego dziedzictwa pieczywa, przejdź do zakładki Kontakty.